Pe urma paşilor Tăi, Iisuse | Olga Greceanu – (Betleem)

de | nov. 29, 2022

Cărțile publicate sau rămase în manuscris ale Olgăi Greceanu copleșesc prin cuprinderea și valoarea lor. A scris mii de pagini, o parte din lucrări fiind distruse în bombardamentul avioanelor germane de la 1945, o altă parte fiind confiscată de regimul comunist.

În arta scrisului debutează, în 1928, cu o monografie despre București. Îi urmează Compoziţia murală: legile şi tehnica ei (publicată în 1935 şi republicată în 2010), Cula de la Măldăreşti, apărută în 1937, Specificul naţional în pictură, în 1939 şi republicată în 2010. Lucrarea Femei pictore de altă dată, a apărut în 1944, în franceză, și a fost reeditată în 2005, în limba română. Scrierea Să ne rugăm…, o explicare a Sfintei Liturghii, a fost publicată în anul 1943.

Dicționarul Biblic Ortodox reprezintă cununa scrierilor ei religioase. Manuscrisul, la care a lucrat 30 de ani, cuprinde 2250 de pagini și 500 de desene și a fost cumpărat de Patriarhul Justinian în 1963 pentru Biblioteca Patriarhiei. A văzut lumina tiparului în 2011, când a apărut în 3 volume sub denumirea de Mărturii în cuvânt și chip. Vocabular al credinței și al vieții spirituale. De asemenea, recent, în 2008, a fost publicat volumul Meditaţii la Evanghelii, cu un cuvînt înainte de IPS Nicolae, prefaţă, date biobibliografice şi referinţe critice de Adina Nanu, la Editura Sophia.

A scris, de asemenea, romane: Vreau, apărut în 1944,Ura care ucide, publicat în 2010, la Editura Curtea Veche, sub îngrijirea Aureliei Bălan-Mihailovici, iar Crima lui Jutabel Ben-Eber, o evocare istorică și religioasă, la Editura Charisma, în 2012.

Jurnal de călătorie, Pe urma paşilor Tăi, Iisuse, scris în 1933, pe măsură ce vizita Egiptul, iar apoi Țara Sfântă, cartea este mult mai mult decât o descriere inspirată a unor locuri, este o deopotrivă frumoasă, profundă și delicată scriere a uneiînalte trăiri religioase.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Pe urma paşilor Tăi, Iisuse | Olga Greceanu – (Betleem)
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.   Focul apare ca element transformator la...

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Despre călăuzirea duhovnicească în BOR - tema despre care vom vorbi în această emisiune. O temă care privește pe toți cei interesați de viața spirituală de mântuire . A cere călăuzirea cuiva este un act de smerenie dar și un gând bun cu privire la creditul pe care îl...