Punerea pietrei de temelie pentru noua biserică de lemn din Smida, Munții Apuseni

de | mai 4, 2023

Joi, 4 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vizitat mica comunitate a cătunului Smida din Munții Apuseni, comuna Beliș, județul Cluj. Cu acest prilej, ierarhul a pus piatra de temelie pentru noua biserică de lemn ce va fi construită în zonă.

Începând cu ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, și a binecuvântat locul unde va fi construit lăcașul de cult.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan, preotul paroh Păunel Ioan Petran și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul unui lăcaș de rugăciune în fiecare comunitate.

 

Părintele paroh Păunel Ioan Petran din Poiana Horea, de care aparține Smida, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în materializarea proiectul de edificare a bisericii.

Alături de locuitorii din Smida, la slujbă au fost prezenți credincioși din împrejurimi și oficialități civile și militare, în frunte cu primarul comunei Beliș – Viorel Matiș, primarul comunei Mănăstireni – Ioan Condor și comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan.

 

Scurt istoric

Cătunul Smida este situat la altitudinea de 1.100 de metri, în inima Parcului Natural Apuseni, iar din punct de vedere administrativ-teritorial aparține de comuna Beliș, județul Cluj.

Zona este arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni din Europa.

Smida aparține de filia Giurcuța de Sus a Parohiei Ortodoxe Poiana Horea, Protopopiatul Huedin, fiind păstorită de preotul paroh Păunel Ioan Petran.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...