Pictorul bisericesc Epaminonda Bucevschi: 181 de ani de la naștere

de | mart. 3, 2024

Duminică s-au împlinit 181 de ani de la nașterea pictorului bisericesc Epaminonda Bucevschi. Între operele sale se numără aproximativ 40 de iconostase ale mai multor Biserici din Bucovina.

Epaminonda Bucevschi s-a născut în anul 1843 în localitatea Iacobeni din apropierea oraşului Vatra Dornei, astăzi în judeţul Suceava, în familia preotului Dimitrie Bucevschi. De la vârsta de 5 ani a crescut în satul Ilişeşti, unde tatăl său a fost numit paroh, şi unde avea să înfiinţeze o şcoală primară.

După ce a finalizat şcoala primară în 1854, Epaminonda Bucevschi a urmat cursurile gimnaziale la Cernăuţi, Beiuş şi Blaj.

A absolvit studii de specialitate la Academia de Arte Plastice din Viena, în anul 1868, studiind cu profesorul Anselm Feuerbach. Revenit în ţară, între anii 1867-1870, a pictat iconostasul Bisericii din piatră din satul Straja.

La 14 august 1871 a participat la Serbarea de la Mănăstirea Putna, la care au participat circa 3000 de români din toate provinciile ţării. În faţa Mănăstirii, a fost executat după planurile sale „portic festiv”.

Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici l-a numit pictor diecezan, calitate în care a decorat câteva din sălile Reşedinţei mitropolitane din Cernăuţi. Astfel, în Salonul Roşu Bucevschi i-a portretizat în mărime naturală pe foşii mitropoliţi ai Bucovinei, iar în Salonul Albastru a zugrăvit portretele foştilor episcopi ai Bucovinei de la Dositei Herescu la Evghenie Hacman.

În anul 1880 a zugrăvit integral biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi. În anul 1883, la comanda episcopului Melchisedec Ştefănescu al Romanului, pictorul Epaminonda Bucevschi a executat la Viena portretul lui Ştefan cel Mare, în mărime naturală, inspirându-se din miniatura Tetraevanghelului de la Humor. Această lucrare a fost expediată în februarie 1884 la Episcopia din Roman, iar în prezent este expusă la Muzeul de Istorie al municipiului Roman.

Operele lui Epaminonda Bucevschi se află în Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, în Muzeul de Artă Bucovineană din Suceava şi în diferite colecţii de artă din România. În prezent, o stradă din municipiul Suceava îi poartă numele.

La 180 de ani de la naștere, Arhidiaconul Vasile M. Demciuc a scris un articol în care a detaliat viața și activitatea pictorului bisericesc Epaminonda Bucevschi.

Sursă foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...