Pictorul bisericesc Epaminonda Bucevschi: 181 de ani de la naștere

de | mart. 3, 2024

Duminică s-au împlinit 181 de ani de la nașterea pictorului bisericesc Epaminonda Bucevschi. Între operele sale se numără aproximativ 40 de iconostase ale mai multor Biserici din Bucovina.

Epaminonda Bucevschi s-a născut în anul 1843 în localitatea Iacobeni din apropierea oraşului Vatra Dornei, astăzi în judeţul Suceava, în familia preotului Dimitrie Bucevschi. De la vârsta de 5 ani a crescut în satul Ilişeşti, unde tatăl său a fost numit paroh, şi unde avea să înfiinţeze o şcoală primară.

După ce a finalizat şcoala primară în 1854, Epaminonda Bucevschi a urmat cursurile gimnaziale la Cernăuţi, Beiuş şi Blaj.

A absolvit studii de specialitate la Academia de Arte Plastice din Viena, în anul 1868, studiind cu profesorul Anselm Feuerbach. Revenit în ţară, între anii 1867-1870, a pictat iconostasul Bisericii din piatră din satul Straja.

La 14 august 1871 a participat la Serbarea de la Mănăstirea Putna, la care au participat circa 3000 de români din toate provinciile ţării. În faţa Mănăstirii, a fost executat după planurile sale „portic festiv”.

Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici l-a numit pictor diecezan, calitate în care a decorat câteva din sălile Reşedinţei mitropolitane din Cernăuţi. Astfel, în Salonul Roşu Bucevschi i-a portretizat în mărime naturală pe foşii mitropoliţi ai Bucovinei, iar în Salonul Albastru a zugrăvit portretele foştilor episcopi ai Bucovinei de la Dositei Herescu la Evghenie Hacman.

În anul 1880 a zugrăvit integral biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi. În anul 1883, la comanda episcopului Melchisedec Ştefănescu al Romanului, pictorul Epaminonda Bucevschi a executat la Viena portretul lui Ştefan cel Mare, în mărime naturală, inspirându-se din miniatura Tetraevanghelului de la Humor. Această lucrare a fost expediată în februarie 1884 la Episcopia din Roman, iar în prezent este expusă la Muzeul de Istorie al municipiului Roman.

Operele lui Epaminonda Bucevschi se află în Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, în Muzeul de Artă Bucovineană din Suceava şi în diferite colecţii de artă din România. În prezent, o stradă din municipiul Suceava îi poartă numele.

La 180 de ani de la naștere, Arhidiaconul Vasile M. Demciuc a scris un articol în care a detaliat viața și activitatea pictorului bisericesc Epaminonda Bucevschi.

Sursă foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...