Postul în istoria omenirii și în Vechiul Legământ

de | feb. 23, 2023

Postul nu este doar o practică creștină, ci este un fenomen religios universal. Deși nu se cunosc bine motivațiile inițiale ale postului, se consideră totuși că practica postului a fost legată, în religiile arhaice, de riturile de înnoire, de inițiere și de doliu. Prin post se marca dorința omului religios de a primi energii cosmice, energii noi pentru un început nou, pentru fertilitatea naturii, pentru o recoltă bogată. Postul de doliu era motivat, de asemenea, și de credința că mâncarea la care cei vii renunță, se transferă celor morți sau că postul exprimă durerea și întristarea pentru moartea celor dragi. Se remarcă cele trei motivații majore pe care postul le capătă în marile religii ale lumii – postul socotit ca pregătire pentru un eveniment sau un timp important din viața unei persoane sau a unei comunități, apoi postul socotit ca act de penitență sau de pocăință și purificare și, în al treilea rând, postul socotit ca act de invocare a ajutorului divin.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Postul în istoria omenirii și în Vechiul Legământ
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Maica Domnului – model pentru viețuirea monahală

Maica Domnului – model pentru viețuirea monahală

Prin afierosirea totală lui Dumnezeu, prin modul de asumare a celor trei voturi - fecioria, ascultarea și sărăcia, prin nevoința lor, monahii întrupează în modul cel mai plenar viețuirea creștină. Modelul lor absolut, ca pentru toți creștinii, este Mântuitorul Iisus...

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...