Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a oficiat prima Sfântă Liturghie, în calitate de arhiereu, în satul natal Sartăș

de | mart. 1, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat prima Sfântă Liturghie, în calitate de arhiereu, în satul natal Sartăș, Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei.

De la ora 10:00, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de protopopi, preoți și diaconi din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, PS Episcop-vicar Benedict, pornind de la pericopa evanghelică duminicală, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Totodată, și-a exprimat bucuria slujirii în satul natal.

„Din momentul când Dumnezeu a rânduit să fiu chemat la această slujire, primul gând pe care l-am avut este acesta: să slujesc împreună cu dumneavoastră, pentru că tot ceea ce a rânduit Dumnezeu să fiu până acum vi se datorează. M-am născut și am crescut aici, și pe fiecare dintre dumneavoastră vă resimt parte din familia mea; și unde poți să sărbătorești mai bine Paștile, Liturghia lui Dumnezeu, decât în familie, în familia ta. Am venit cu drag și cu dor, și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată.”, a mărturisit Preasfințitul Benedict, fiu al satului.

 

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Ierarhul, în vârstă de 36 de ani, este cel mai tânăr membru al Sfântului Sinod. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13 februarie 2020, fiind hirotonit arhiereu duminica trecută, 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Biografia completă poate fi consultată aici 

Scurt istoric al bisericii

Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost construită începând cu anul 1992, fiind pictată în tehnica frescă, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Preasfințitului Benedict, care păstorește Parohia Sartăș din anul 1983.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2005, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro
Foto credit: Dumitru Piteleac

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 1 martie 2020

 

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...