Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a oficiat prima Sfântă Liturghie, în calitate de arhiereu, în satul natal Sartăș

de | mart. 1, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat prima Sfântă Liturghie, în calitate de arhiereu, în satul natal Sartăș, Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei.

De la ora 10:00, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de protopopi, preoți și diaconi din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, PS Episcop-vicar Benedict, pornind de la pericopa evanghelică duminicală, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Totodată, și-a exprimat bucuria slujirii în satul natal.

„Din momentul când Dumnezeu a rânduit să fiu chemat la această slujire, primul gând pe care l-am avut este acesta: să slujesc împreună cu dumneavoastră, pentru că tot ceea ce a rânduit Dumnezeu să fiu până acum vi se datorează. M-am născut și am crescut aici, și pe fiecare dintre dumneavoastră vă resimt parte din familia mea; și unde poți să sărbătorești mai bine Paștile, Liturghia lui Dumnezeu, decât în familie, în familia ta. Am venit cu drag și cu dor, și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată.”, a mărturisit Preasfințitul Benedict, fiu al satului.

 

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Ierarhul, în vârstă de 36 de ani, este cel mai tânăr membru al Sfântului Sinod. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13 februarie 2020, fiind hirotonit arhiereu duminica trecută, 23 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Biografia completă poate fi consultată aici 

Scurt istoric al bisericii

Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost construită începând cu anul 1992, fiind pictată în tehnica frescă, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Preasfințitului Benedict, care păstorește Parohia Sartăș din anul 1983.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2005, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro
Foto credit: Dumitru Piteleac

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 1 martie 2020

 

Ultimele articole

Hristos Vindecătorul

Hristos Vindecătorul

Aspecte introductive Ar fi multe de spus cu privire la această pericopă. Ar fi și mai multe de înțeles dintr-o lectură făcută cu inima, a pasajului în cauză.Hristos, cel se prezintă în ipostaza Semănătorului vine apoi să potolească furtuna. Iar ulterior să izgonească...

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...