Premii de excelență UBB, acordate PS Benedict și altor membri ai Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj

de | mart. 2, 2021 | Actualitatea religioasă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decernat luni, 1 martie 2021, în cadrul unei ceremonii online, premiile de excelență pentru activitatea de înaltă ținută academică desfășurată în anul 2020.

Premiile au fost acordate pentru excelenţa în activitatea didactică, în cercetarea ştiinţifică și în relația cu societatea, dar și în domenii care ţin de vizibilitatea internațională specifică unei universități de tip world-class, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

Din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, premii de excelență au primit următorii:

  • Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care este lector şi predă disciplinele Spiritualitate Ortodoxă şi Limba și literatura siriacă, a primit Premiul de Excelență pentru servicii inovative și culturale către societate.
  • Pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, titularul Catedrei de Catehetică- Omiletică, a primit Premiul de Excelență în cercetarea științifică.
  • Lect. dr. Claudia Cosmina Trif, de la  Artă Sacră, specializată în Pictură şevalet, Pictură icoană, Vitraliu, a primit Premiul de Exce­lență didactică.

De asemenea, protos. dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu a primit premiul special pentru excelență în cercetarea științifică. Conform metodologiei scientometrice, acesta se află în Top World Ranking 2% cei mai influenți/citați oameni de știință din lume, în domeniul istorie și teologie.

World Ranking 2% este un top ce conţine aproape 160 de mii de nume ale celor mai citaţi cercetători mondiali.

Acordarea premiilor pentru excelență a devenit o tradiție a Universității Babeș-Bolyai, înscriindu-se în încercarea de susținere cât mai intensă a excelenței în tot ceea ce comunitatea UBB întreprinde, fie că este vorba despre domeniul didactic, cel al cercetării sau oricare alt domeniu pe care UBB îl abordează, informează reprezentanții UBB.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Ins­titutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan. După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952 şi 1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea „Babeş-Bolyai”, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Foto credit: captură video YouTube – Universitatea Babeș-Bolyai

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...