Prima ședință de vară a preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj 1

de | iun. 13, 2019

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 s-au întrunit, joi, în prima ședință de vară. Ședință împărțită pe trei secțiuni. În prima parte, părintele Ciprian Măruțan a evocat personalitatea a doi duhovnici care au păstorit la parohia Filea de Jos, în cadrul unei prelegeri ce s-a înscris firesc în evenimentele dedicate Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari. Concret, părintele Măruțan, el însuși păstor al comunității din Filea de Jos, a creionat figurile lui Arsenie Papacioc și Adrian Făgețeanu, sintetizând realizările pe care aceștia le-au avut în activitatea pastoral-misionară, dar mai ales influența pe care au exercitat-o asupra comunității. Coincidența face că atât unul, cât și celălalt s-au mutat la Domnul în același an, respectiv 2011, unul pe 19 iulie, iar celălalt pe 27 septembrie. De remarcat că părintele Măruțan a apelat la istorie orală, un instrument foarte util astăzi, pentru a oferi informații prețioase legate de acești păstori. Părintele Măruțan a mărturisit că prin această evocare a dorit să recupereze amintirea celor două duhovnici, „adevărate candele de lumină, care au ars pentru Hristos”.

În partea a doua a ședinței, PC Părinte Protopop Dan Hognogi a anunțat pensionarea părintelui Iuliu Gorea, care pe 1 iulie va împlini 69 de ani. Părintele Protopop a avut numai cuvinte de laudă la adresa acestuia, pe care l-a numit un deschizător de drumuri și l-a oferit ca exemplu de urmat pentru preoții mai tineri. În semn de apreciere, Pr. Dan Hognogi i-a oferit un buchet de flori, l-a asigurat de toată deschiderea și i-a adresat invitația de a participa în continuare la ședințele lunare ale Protopopiatului.

Nevoia unui Departament de Misiune pentru combaterea sectarimsului

Părintele Protopop a făcut cunoscută înființarea la nivelul eparhiei a unui Departament de Misiune pentru combaterea sectarismului, atât de necesar în contextul provocărilor pe care le ridică și le experimentează societatea post-modernă, puternic influențată de curente și concepte distructive, între care amintim pluralismul, prozelitismul, autosuficiența, individualismul și ignorantismul. În cadrul acestui Departament, ca reprezentant al Protopopiatului Ortodox Cluj 1 a fost desemnat părintele Decebal Gorea, a cărui responsabilitate, așa cum a subliniat Pr. Protopop, este de a întări sistemul imunitar al credincioșilor. ”Într-o primă etapă ne-am propus să facem o diagnoză a parohiilor, pentru a vedea care este situația din teren” a explicat Pr. Decebal Gorea.

Un alt punct de pe ordinea de zi pe care Pr. Protopop, în calitate de amfitrion, l-a adus în atenția preoților a fost cel legat de bisericuța din localitatea Săliștea, care în anul 1911 a fost adusă de la Sânmărtin și în care nu s-a mai slujit de 18 ani. Bisericuța din lemn se află în prezent într-o stare jalnică, iar refacerea lăcașului de cult nu stă în puterea comunității, care numără doar 47 de suflete, iar cei mai mulți enoriași bat la porțile vârstei a treia. În acest sens a fost propusă organizarea unei colecte la nivelul parohiilor, pentru salvarea bisericii, fără însă a se impune o taxă. Până acum nu s-a putut interveni în vederea refacerii edificiului, întrucât nu a fost reglementată situația juridică a terenului pe care se află acesta, or problema a fost, din fericire, rezolvată.

 O foarte utilă lecție de misiologie

În ultima parte a ședinței, preoții au asistat la o utilă lecție de misiologie, oferită de PC Părinte Conf. Dr. Cristian Sonea, nimeni altul decât Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a răspuns invitației, fiind însoțit de domnul Paul Siladi, directorul Radio Renașterea. Scopul vizitei a fost cea mai proaspătă carte semnată de Pr. Cristian Sonea, „Teologia dialogului intercreștin”, o temă pe cât de pretențioasă, pe atât de atractivă și de provocatoare. În demersul sfinției sale, Pr. Sonea a pornit de la provocările cu care se confruntă astăzi biserica și pe care autorul le-a împărțit în trei categorii: secularismul, provocări ale altor religii (care comportă în mod obligatoriu dialogul inter-religios și care ne apare ca o temă de mare actualitate) și pluriconfesionalitatea. Stârnit de întrebarea, altfel presantă, de pe buzele tuturor – „Câte biserici sunt în lumea aceasta?” -, Pr. Sonea și-a propus să ofere un răspuns pertinent în cartea „Teologia dialogului intercreștin”, în care arată, pe baza teologiei patristice (citând în acest sens din Sf. Ciprian al Cartaginei, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore de Nazianz și Sf. Nicolae Cabasila), care este raportul dintre Biserica lui Hristos, cea adevărată, Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, așa cum o proclamă Simbolul de Credință niceo-constantinopolitan, și comunitățile care se numesc ele însele „biserici”. Și pe care Pr. Dumitru Stăniloae le etichetează biserici incomplete (incomplete churches). Pr. Sonea consideră că în dialogul ecumenic, întrebarea esențială este „ce sunt ceilalți pentru noi?”. În încheiere, domnul Paul Siladi, directorul Radio Renașterea, el însuși un om al literelor și al condeiului, a recenzat în câteva cuvinte lucrarea Pr. Sonea, afirmând că aceasta se detașează prin rigoarea științifică, structura logică (aplecându-se asupra definirii termenilor deloc comozi) și acuratețe, identificând între altele cauzele antiecumenismului eclesial, temă care face obiectul unui capitol al cărții. Rezumând, domnul Paul Siladi a încadrat lucrarea în categoria temelor de mare actualitate, temă interesantă și provocatoare. O lectură „satisfăcătoare” nu doar pentru preoți.

 

Text și foto Pr. Cristian Marius FOCȘANU

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...