Prima zi a Anului Nou, la Catedrala Mitropolitană din Cluj | Aniversarea Episcopului-Vicar Vasile Someșanul

de | ian. 1, 2020

Mii de credincioși clujeni au participat miercuri, 1 ianuarie 2020, în prima zi a Anului Nou, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. La finalul slujbei, Episcopul-Vicar Vasile Someșanul a fost gratulat cu ocazia aniversării a 71 ani de viață, precum și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale.

La Catedrala Mitropolitană, Noul An a început în rugăciune. În noaptea dintre ani, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru anul care a trecut, și cerând binecuvântare pentru anul care a început.

Prima zi din anul 2020, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, i-a găsit pe clujeni tot în rugăciune.

Astfel, miercuri dimineața, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Puterea Numelui Domnului Iisus”. Ierarhul a evidențiat faptul că există o rugăciune scurtă și cuprinzătoare care sintetizează în ea întreaga învăţătură dogmatică a Bisericii Ortodoxe. Este vorba despre Rugăciunea lui Iisus, numită şi Rugăciunea inimii, Rugăciunea minţii sau Rugăciunea de toată vremea, care se adresează puterii Numelui Domnului Iisus Hristos.

„În mediul monahal și nu numai, pornind de la numele lui Iisus, de la puterea Numelui Domnului nostru Iisus, este o rugăciune scurtă pe care călugării și credincioșii buni o numesc Rugăciunea lui Iisus. Această rugăciune poate fi practicată foarte ușor: mergând la serviciu, fiind în mașină sau în orice împrejurare poate fi rostită acestă scurtă rugăciune care se adresează puterii Numelui Domnului Iisus: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul sau păcătoasa. Această rugăciune este alcătuită din două părți: prima parte este teologică, iar a doua parte este morală. Prima parte este inspirată din Sfânta Scriptură. În Evanghelia după Matei, în capitolul 16, ni se relatează că Domnul Iisus era în Cezareea lui Filip și i-a întrebat pe ucenici: «Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au răspuns: Unii, Ioan Botezătorul, alţii Ilie, alţii Ieremia sau unul dintre prooroci. Şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt? Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.» Aceasta este prima partea a Rugăciunii lui Iisus, partea teologică, care afirmă Dumnezeirea lui Hristos. A doua parte a rugăciunii, partea morală, este luată din Evanghelia după Luca, capitolul 18, unde Domnul Hristos ne vorbește despre doi oameni care s-au suit la Templu să se roage: unul era fariseu, iar altul vameș. Fariseul se lăuda: «Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni», iar bietul Vameș, departe stând, «nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.»”, a explicat ierarhul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Aniversarea Episcopului-Vicar Vasile Someșanul

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul a fost gratulat cu ocazia aniversării a 71 ani de viață, precum și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a adresat un mesaj de felicitare și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, precum și un aranjament floral.

 

Totodată, în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate pastorală, misionară și social-filantropică desfășurată în cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Vasile a primit Diplome de Excelență din partea Guvernului României și a Instituției Prefectului Județului Cluj, reprezentate prin prefectul Mircea Abrudean; a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, reprezentat prin vicepreședintele Vasile Puica; și a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, reprezentată prin consilierul superior Laurențiu Rotar, de la Biroul Învățământ, cultură, culte, sport și societate.

 

Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, își serbează în 30 decembrie ziua de naștere, iar pe 1 ianuarie onomastica, avându-l ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Biografia PS Vasile poate fi consultată AICI

Tot astăzi, în semn de apreciere și mulțumire pentru activitatea desfășurată timp de 12 ani la postul de Radio Renașterea, Mitropolitul Andrei i-a acordat redactorului Grigore Sâmboan, interpret de muzică populară, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

Mai multe fotografii AICI 

Mii de credincioși clujeni au participat miercuri, 1 ianuarie 2020, în prima zi a Anului Nou, la Sfânta Liturghie…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 1 ianuarie 2020

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...