Protos. Simeon Pintea: „Să ne lăsăm primiți, ascultați și ospătați de Maica Vieții”

de | aug. 14, 2019

„Domnul Iisus Hristos nu rămâne dator niciodată față de cei care îi arată gesturile dragostei. Primit în casă de cele două surori, Marta și Maria, Mântuitorul a făcut două gesturi: casa surorilor a devenit Biserică prin prezența Sa, iar ele au devenit ucenice. Ființa noastră devine biserică, dacă îl primim pe Hristos, ascultând cuvântul Lui și punându-l în practică prin dragoste creștină”, le-a spus  eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, părintele protosinghel Simeon Pintea, pelerinilor care au participat marți, 13 august 2019, la Mănăstirea Nicula, la  slujba Miezonopticii.

Protos. Simeon Pintea: „Să ne lăsăm primiți, ascultați și ospătați de Maica Vieții”

Părintele a arătat că Maica Domnului este model de bunătate și ospitalitate. „Suntem la Sfânta Mănăstire Nicula, în casa Maicii Domnului, și-n zilele acestea de sărbătoare ea ne primește și ne ospătează. Noi suntem astăzi pelerini, așa cum a fost Hristos și ucenicii Săi când l-au primit cele două surori. Fecioara Maria ne primește și ne găzduiește, ne odihnește și ne ascultă – arată atenție față de noi. Ea are disponibilitatea aceasta – să asculte poporul binecredincios și pe fiecare creștin în parte”.

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca vorbit și despre faptul că foarte mulți oameni suferă de singurătate și în scaunul spovedaniei își spun toate necazurile, deoarece  acolo preotul are disponibilitatea  să-i asculte. „Ca duhovnic trebuie să ai multă răbdare și, de multe ori, îndemnurile nici nu sunt atât de importante, precum ascultarea sufletului împovărat. Sunt foarte mulți oameni singuri! Venim la Nicula ca în aceste zile să petrecem în casa Maicii Domnului, să ne lăsăm primiți, ascultați și ospătați de Maica Vieții. Cu siguranță ea are această disponibilitate de a ne asculta, de a ne primi lacrimile, de a se întrista sau bucura cu fiecare în parte”.

Totodată, părintele protosinghel Simeon Pintea le-a spus celor prezenți  că din acest pelerinaj la Nicula învățăm  să nu fim indiferenți față semenii noștri, cum nici Maica Domnului nu este indiferentă cu fiecare dintre noi. „Cu această învățătură ar trebui să ne întoarcem acasă – să fim mai buni, mai primitori cu ceilalți”.

Pelerinii vor petrece toată noaptea sub cerul liber pe dealurile din jurul mănăstirii, în rugăciuni și cântând pricesne, urmând să asiste la tot programul liturgic, oficiat în aceste zile  de preoți și diaconi, pe altarul de vară.

EMIL METEA / GRIGORE SÂMBOAN

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA