PS Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii „Sf. Ier. Nicolae” de la Escu

de | mai 8, 2021 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost prezent, sâmbătă, 8 mai 2021, la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Escu, comuna Recea Cristur, Protopopiatul Dej.

În ajunul pomenirii Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari, Preasfinția Sa, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: preotul Ioan Buftea, protopopul Dejului, arhidiaconul Iustin Pop, secretarul de cabinet al ierarhului, stareți de mănăstiri din eparhie și preoții din cercul preoțesc Recea Cristur.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul e evidențiat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul așezământului monahal de la Escu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Parohiei „Sf. Ier. Nectarie” din Municipiul Dej, dirijat de teologul Vlad Coste. Sfântul Nicolae este cinstit în mod deosebit la Escu de două ori pe an, la 6 decembrie și în 9 mai, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh la Bari, în Italia, a declarat pentru Radio Renașterea pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.

Mânăstirea de la Escu a fost întemeiată în anul 2018 în urma desființării parohiei din cauza depopulării și oferă asistență religioasă și credincioșilor puțini rămași în localitate.

Starețul așezământului este Părintele Protosinghel Dorotei Ilieșiu, transferat, din decizia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de la Mânăstirea „Sfânta Treime” Soporu de Câmpie, județul Cluj.

Mai multe fotografii aici.

 

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...