PS Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii „Sf. Ier. Nicolae” de la Escu

de | mai 8, 2021 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost prezent, sâmbătă, 8 mai 2021, la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Escu, comuna Recea Cristur, Protopopiatul Dej.

În ajunul pomenirii Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari, Preasfinția Sa, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: preotul Ioan Buftea, protopopul Dejului, arhidiaconul Iustin Pop, secretarul de cabinet al ierarhului, stareți de mănăstiri din eparhie și preoții din cercul preoțesc Recea Cristur.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul e evidențiat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul așezământului monahal de la Escu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Parohiei „Sf. Ier. Nectarie” din Municipiul Dej, dirijat de teologul Vlad Coste. Sfântul Nicolae este cinstit în mod deosebit la Escu de două ori pe an, la 6 decembrie și în 9 mai, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh la Bari, în Italia, a declarat pentru Radio Renașterea pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.

Mânăstirea de la Escu a fost întemeiată în anul 2018 în urma desființării parohiei din cauza depopulării și oferă asistență religioasă și credincioșilor puțini rămași în localitate.

Starețul așezământului este Părintele Protosinghel Dorotei Ilieșiu, transferat, din decizia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de la Mânăstirea „Sfânta Treime” Soporu de Câmpie, județul Cluj.

Mai multe fotografii aici.

 

Ultimele articole

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...