PS Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii „Sf. Ier. Nicolae” de la Escu

de | mai 8, 2021 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost prezent, sâmbătă, 8 mai 2021, la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Escu, comuna Recea Cristur, Protopopiatul Dej.

În ajunul pomenirii Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari, Preasfinția Sa, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: preotul Ioan Buftea, protopopul Dejului, arhidiaconul Iustin Pop, secretarul de cabinet al ierarhului, stareți de mănăstiri din eparhie și preoții din cercul preoțesc Recea Cristur.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul e evidențiat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul așezământului monahal de la Escu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Parohiei „Sf. Ier. Nectarie” din Municipiul Dej, dirijat de teologul Vlad Coste. Sfântul Nicolae este cinstit în mod deosebit la Escu de două ori pe an, la 6 decembrie și în 9 mai, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh la Bari, în Italia, a declarat pentru Radio Renașterea pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.

Mânăstirea de la Escu a fost întemeiată în anul 2018 în urma desființării parohiei din cauza depopulării și oferă asistență religioasă și credincioșilor puțini rămași în localitate.

Starețul așezământului este Părintele Protosinghel Dorotei Ilieșiu, transferat, din decizia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de la Mânăstirea „Sfânta Treime” Soporu de Câmpie, județul Cluj.

Mai multe fotografii aici.

 

Ultimele articole

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

1. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt şi a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părţile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut faţă de om. L-a găsit aici Sfântul Cuvios Pafnutie, care a...

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie” are ca scop dezvoltarea, valorificarea si promovarea potentialului individual, de grup si colectiv a oricăror categorii de persoane, fundamentul acțiunilor sale fiind iubirea față de aproapele. Pe langa promovarea valorilor...

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Stareța mănăstirii „Sf. Siluan Athonitul” din Iași, Schimonahia Siluana Vlad, a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.  Anunțul a fost făcut de Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de...