Punctualitatea

de | iun. 5, 2024

De data aceasta vom vorbi despre punctualitate. Este  este un subiect sensibil, este un subiect mare, este un subiect de actualitate.

Cu toții dorim să fim punctuali, adică să ne ținem de cuvânt atunci când am spus ora la care să ne întâlnim cu prietenul nostru, atunci când avem un orar pe care vrem să-l respectăm, atunci când trebuie să ajungem la o anumită oră. Oamenii ne privesc cu atenție dacă respectăm sau nu respectăm ora la care ne întâlnim și e semn de punctualitate în viața noastră atunci când ne deprindem să fim punctuali. Sigur că datorită agitației și a tuturor probleme și atâtori griji, cum zicem la Sfânta Liturghie “toată grija cea lumească de la noi să o lepădăm.” Dacă vrem să fim oameni punctuali trebuie să lepădăm de la noi toată grija cea lumească și să ne facem un program anume și o ordine a priorităților ca să putem să atingem momentele principale și să fim punctuali, dacă vreți: la întâlnire, la locul de muncă, în societate unde ne propunem să ajungem la timp.

Punctualitatea este foarte importantă în viața de zi cu zi. Punctualitatea este o caracteristică a omului care desemnează capacitatea acestuia de a termina o sarcină la un anumit timp prestabilit. Un exemplu poate fi situația când cineva ajunge la timp la întâlnire. O trăsătură de personalitate opusă este întârzierea, de obicei o cantitate mică de întârziere este acceptabilă: 10, 15 minute, 20. O să vedem la momentul potrivit când ne este permis să întârziem și când nu ne este permis să întârziem. În culturile care apreciază punctualitatea întârzierea este privită ca lipsă de respect față de timpul altora și poate fi considerată jignitoare. Punctualitate este una dintre regulile de bază ale bunelor maniere, a fi punctual înseamnă să ajungi într-un anumit loc la ora stabilită.

Regula aceasta a punctualității este deosebit de importantă pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Când suntem punctuali le dovedim celorlalți că suntem demni de încredere, responsabili și respectuoși.

E drept că uneori intervin situații imprevizibile care ne împiedică să fim punctuali, dar de cele mai multe ori întârzierile apar din cauza unei organizări necorespunzătoare. Nu apreciem corect timpul necesar deplasării, nu ținem cont de starea vremii, nu ținem cont de impedimentele ce ar putea interveni în viața de zi cu zi. Întârzierile repetate sunt un semn de proastă creștere și trădează lipsa de educație, nu uitați niciodată că punctualitatea se învață, ne deprindem să fim punctuali. Sfânta Scriptură zice “toate își au vremea lor”, toate își au timpul lor. Și încercăm să nu supărăm pe cei din jurul nostru prin întârzierile noastre repetate și dacă s-a întâmplat, sigur că se poate întâmpla uneori anumite lucruri care ne împiedică să ajungem la timp, să fim punctuali, ne cerem iertare, ne cerem scuze. Ca oameni respectuoși, ca oameni, zicem noi așa cu bună rânduială, cu o anumită conduită de viață, cărora ne pare rău atunci când greșim, când întârziem și așa mai departe.

Ne punem întrebarea: cum să devii o persoană punctuală? Cum putem deveni punctuali? Sigur că aceasta se face prin exercițiu, dar ne întrebuințăm bine timpul, ne cronometrăm și vedem de cât timp avem nevoie pentru a ne pregăti, a ajunge la serviciu, la școală bunăoară, la un concert, la o întâlnire. În felul acesta vom știi exact la ce oră trebuie să începem pregătirile. Pregătiți-vă hainele, pantofii, geanta și celelalte lucruri de care aveți nevoie cu o zi înainte, cu o seară înainte dacă vreți. Folosirea ceasului deșteptător este indicată ori de câte ori există riscul să nu ne trezim la timp. Singura ocazie,  acum ajunge la ceea ce vă spuneam la început, singura ocazie în care ne este permis să întârziem este atunci când mergem în vizită la cineva,  în acest context putem întârzia între 10 și 20 de minute. Un aspect foarte Important de reținut este acela că atunci când mergem în vizită nu trebuie să ajungem mai devreme de ora stabilită nici măcar cu un minut.

Când este interzisă întârzierea?  Încercați să ajungeți la școală cu 10 minute înainte de începerea orelor, veți avea nevoie de timp ca să vă scoateți haina și să vă pregătiți cărțile. Evitați cu orice chip să întârziați atunci când mergeți la un concert. Nu este politicos să-i deranjați pe ceilalți după începerea concertului doar pentru că nu v-ați găsit locul din timp, și ceilalți au plătit biletul și este dreptul lor să se bucure în liniște de programul respectiv. Când participăm la ceremonii oficiale, serbări, cununii civile, lansări de carte, anumite slujbe religioase și așa mai departe este de asemenea foarte important să nu întârziem. Întârzierile repetate reprezintă o lipsă totală de respect față de organizatorii și participanții la evenimentul respectiv. Programările la stomatolog, la doctori, la frizer și așa mai departe se respectă întotdeauna. Lipsa noastră de punctualitate poate încurca serios planurile celorlalte persoane care au fost programate.

 Ce facem când întârziem? Când întârziem primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne cerem iertare persoane-i pe care am lăsat-o să ne aștepte. Dacă vi se cere să menționați motivul întârzierii explicați pe scurt ce s-a întâmplat. Este o lipsă de bun simț să inventezi fel de fel de motive ireale, spuneți drept ce s-a întâmplat și vă scuzați, vă cereți iertare. Când întârziați nu încercați să dregeți situația cu zicale de tipul “mai bine mai târziu decât niciodată”. Dacă cei din jur v-au etichetat deja ca fiind codaș sau cei care ajung întotdeauna ultimii, nu trebuie să vă complaceți în această stare gândindu-vă că toți ceilalți vor tolera la nesfârșit comportamentul vostru. Niciodată nu se va ierta la nesfârșit comportamentul de întârziere. De aceea, siliți-vă, dați-vă toată silința, toată puterea să fiți punctuali. Lipsa de punctualitate este un obicei prost care îi deranjează pe cei din jur.

Un moralist francez zicea la un moment dat că punctualitatea este un fel de a ne arăta respectul față de cei cu care trebuie să ne trăim viața, punctualitatea este un fel de a ne arăta respectul față de cei cu care treburile vieții ne pun în legătură. De asemenea împăratul sau regele Franței Ludovic al XVIII-lea zicea că punctualitatea este politețea regilor. Sfânta Scriptură sau Biblia ne spune atât de clar “toate își au vremea lor, toate își au timpurilor lor, fiecare lucru de sub ceruri își are vremea lui, își are ceasul lui” (Eclesiastul capitolul 3 versetul 1).  De aceea timpul fiind un dar al lui Dumnezeu odată trecut nu se mai întoarce înapoi, să prețuim timpul și nu putem prețui timpul altfel decât fiind punctuali, respectând punctualitatea.

 Fiți punctual și așa veți deveni niște oameni manierați.

ABC-ul bunelor maniere
ABC-ul bunelor maniere
Punctualitatea
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Taina nunții și familia creștină – partea a VIII-a

Taina nunții și familia creștină – partea a VIII-a

Vom discuta și în această emisiune (difuzată în data de 14 septembrie 2024) despre Taina nunții și familia creștină. Este o temă importantă pentru viața spirituală a creștinilor noștri, majoritatea lor fiind oameni căsătoriți. Prin taina cununiei ei pimesc un har care...