Realizările Arhiepiscopiei Clujului pe anul 2018, analizate de Adunarea Eparhială la început de an

de | ian. 26, 2019

Membrii Consiliului și Adunării Eparhiale ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit sâmbătă, 26 ianuarie 2019, în ședință de lucru, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Ziua a început cu ședința Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, în cadrul căreia, consilierii eparhiali și-au prezentat rapoartele de activitate pe anul 2018. Prezent la întrunire, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, acad. Ioan Aurel Pop, a subliniat importanța satului românesc, în contextul anului omagial și a evidențiat câteva evenimente istorice importante care trebuie amintite anul acesta.

De la ora 10:00, în Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și a Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La finalul slujbei, în deschiderea ședinței Adunării Eparhiale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a arătat tematica anului omagial și a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării și transmiterii credinței ortodoxe.

 

În continuare, Ierarhul a subliniat importanța activității membrilor Adunării Eparhiale și a încheiat îndemnându-i la și mai multă misiune.

Ședința a continuat în sala „Episcop Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial, unde au fost prezentate într-un mod interactiv, rapoartele pe anul 2018 ale celor patru sectoare din cadrul Arhiepiscopiei, reprezentate de pr. Cristian Baciu – sectorul administrativ-bisericesc, ec. Sorin Câlea – sectorul economic, pr. Bogdan Ivanov – sectorul cultural și Liciniu Câmpean – sectorul social-misionar. Pr. Vasile Nemeș, inspectorul eparhial, a prezentat raportul de activitate al compartimentului disciplinar.

La finalul întâlnirii, au vorbit despre importanța și implicarea școlilor teologice clujene: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.

De asemenea, au luat cuvântul mai mulți membri ai Adunării, printre care: președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, conf. univ. dr. Adrian Papahagi, acad. Marius Porumb și acad. Emil Burzo.

La ședință au participat, pe lângă membrii titulari, oficialități locale și județene din Cluj și Bistrița, oameni de cultură și alți invitați.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani. Numărul total al membrilor este de 30, dintre care 10 clerici şi 20 mireni. Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul.

În anul 2018 au fost realizate cele trei proiecte majore propuse pentru a marca Centenarul Marii Uniri: inaugurarea în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj a statuilor Episcopului Nicolae Ivan și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj și sfințirea Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

De asemenea, au fost înfiinţate 3 parohii: Parohia „Sf. Silvestru” Cluj-Napoca, cartier Sopor; Parohia Tăuți, comuna Florești, Protopopiatul Cluj I; Parohia Subcoastă, comuna Apahida, Protopopiatul Cluj I. Totodată, s-a înfiinţat şi o mănăstire,  Mănăstirea Escu, județul Cluj.

Biserica recunoaște și răsplătește performanța elevilor

IPS Andrei a oferit premii în bani în valoare totală de 11.000 de lei pentru cei 11 elevi de liceu din Arhiepiscopia Clujului, care au obţinut la Bacalaureat nota 10. Premierea a avut loc duminică, 29 iulie 2018, în Catedrala din Cluj. Au mai fost premiați 54 de elevi, care au obținut premii la Olimpiadele de religie și la concursurile școlare „Urmarea lui Hristos” și „Urcuș spre Înviere”.

De asemenea, prin Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” au fost acordate 34 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 80.000 de lei, la care se adaugă şi bursele și premiile în valoare de 45.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea în societate

Arhiepiscopia Clujului are în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrarea filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.000 de persoane.

Printre cele 50 de proiecte se numără: 11 proiecte cu profil socio-medical (centru de îngrijiri paliative, policlinică fără plată, 2 centre de recuperare psihoneuromotorie, 4 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, 1 cabinet medical, 1 serviciu de ambulanţă, 1 serviciu transport dializă), 2 servicii care oferă hrană la domiciliu, 3 Centre de informare şi consiliere, o brutărie cu profil social, o școală pentru recuperarea copiilor din abandon, 4 Centre socio-educţionale, o farmacie, 2 Centre de plasament, o Tabără socială, 8 Servicii sociale de asistență comunitară, 3 Cantine sociale, 5 Centre rezidenţiale pentru vârstnici, 2 Centre comunitare de tineret, 3 Centre de zi (pentru copii şi adulţi), o Grădiniţă socială și 2 Școli postliceale sanitare.

Serviciul de transport al pacienţilor hemodializaţi este cel mai recent proiect din cadrul Asociației „Filantropia Ortodoxă” și se derulerază în județul Bistrița-Năsăud, fiind unic în țară. Pentru transportul pacienților dializați s-a încheiat un contract cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița prin care se transportă zilnic 33 de pacienți. Mașinile Asociației Filantropia Ortodoxă parcurg întregul județ și trasportă pacienții de la domiciliu până la Spitalul de Urgență Bistrița și retur.

Proiectele pentru anul 2019

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală; continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj; finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti; amenajarea Căminelor de bătrâni din Cluj și Făget; continuarea lucrărilor la Mănăstirea „Sf. Elisabeta” din Cluj; la Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița; construirea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița; demararea lucrărilor la Centrul Comunitar de Servicii Sociale Dej; finalizarea lucrărilor la Brutăria Artos și altele. De asemenea, în contextul Anului Omagial al Satului Românesc, se dorește inagurarea ciclului de conferințe „Biserica în cetate”, cu mari personalități din viața publică românească; valorificarea ultimelor rămășițe din zestrea folclorică orală ce se mai păstrează în satele noastre; recuperearea și salvarea patrimoniului mobil din parohii și punerea lui în valoare ș.a.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Membrii Consiliului și Adunării Eparhiale ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit sâmbătă, 26…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 26 ianuarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...