Regimul nazist și persecuția Bisericilor creștine

de | aug. 30, 2021

Vara aceasta, în cadrul emisiunii „Viața Bisericii”, vă propunem o serie de dialoguri cu pr. drd. Claudiu Boia, pe teme din cele mai interesante. Ediția de față tratează un subiect extrem de sensibil până în zilele noastre, Biserica în timpul regimurlor politice totalitare, mai exact, Biserica în Germania nazistă. E un subiect care, tratat cu maximă seriozitate si atenție, ne poate învăța foarte multe lucruri utile pe cei de astăzi.

Așa cum ați putut observa din emisiunea precedentă, împreună cu părintele Caudiu Boia, am deschis un nou subiect de dialog, extrem de sensibil și captivant, datorită conținutului. De data aceasta, continuăm dialogul cu privire la Tribunalul Militar Internațional de la Nürnberg, mai exact, colecția de documente Donovan.

Potrivit invitatului nostru,un document inedit, din această colecție a generalului Donovan este raportul întocmit de către Departamentul de Cercetare și Analiză cu privire la The nazi master plan: the persecution of the cristian churches. Conform descrierii de pe pagina de titlu, acesta este Un studiu care descrie, cu dovezi factuale descriptive, scopurile Naziștilor, politicile și metodele de persecuție ale Bisericilor Creștine din Germania și Europa ocupată. Tot documentul însumează 92 de pagini, în format A4, dactilografiate la mașină, și împărțit în 8 capitole și mai multe subcapitole. Conținutul este structurat logic, cu acuratețe istorică și faptică. Analiza pornește de la chestiuni generale, precum natura persecuțiilor, sau problematica stabilirii responsabilității vinovaților, precum și atitudinile ideologice ale Național-socialismului față de Bisericile Creștine.

Pr. Claudiu Boia: „Ceea ce este de remarcat în conținutul acestui document, chiar dacă a fost unul preliminar și incomplet în dovezile oferite, este încadrarea faptelor. Niciodată până la Nürnberg, persecuția Bisericii nu a fost privită ca o crimă. Încadrarea juridică pe care procurorii au stabilit-o față de persecuțiile comunităților creștine a fost cuprinsă într-o categorie mai amplă numită Conspirația (Conspiracy), categorie în care au fost analizate toate acțiunile statului nazist și a Partidului Nazist, legale sau ilegale, care au subminat drepturile și libertățile fundamentale ale umanității.”

Așadar, vă propunem spre audiție un dialog pe o temă captivantă, sensibilă și de actualitate.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Regimul nazist și persecuția Bisericilor creștine
Regimul nazist și persecuția Bisericilor creștine
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 118 (119)

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 118 (119)

Legea Domnului (Tora) este unul dintre subiectele centrale ale Psaltirii, în special al psalmului acesta. Psalmistul descrie, în cadrul acestei ode sapiențiale, două căi (cea a nelegiuiților și cea a drepților). În cazul categoriei din urmă cugetarea la Legea Domnului...

Taina preoției. Ce ne spune textul biblic? P3

Taina preoției. Ce ne spune textul biblic? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.0620

Taina preoției. Ce ne spune textul biblic? P3

Taina preoției. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.06