„Acasă, pentru mine, era și Dumnezeu și biserica și credința”, spune doamna Leontina Prodan, a cărei activitate se învârte în jurul portului popular și nu numai. De zeci de ani este pasionată de industria textilelor și luptă ca tradițiile să nu dispară și mai ales dorește să reînvie cultivarea cânepii.
Originară din localitatea sălăjeană Gâlgău Almașului, locuiește de multă vreme în Timișoara însă dragostea de sat nu a părăsit-o niciodată. „De câte ori mergeam acasă, încă de când coboram din autobus, mă descălțam. Tot timpul umblam desculță acasă”, îmi spune veselă doamna Leontina.
Satul unde s-a născut este, în primul rând, locul unde și-a petrecut cele mai frumoase vacanțe de vară din perioada copilăriei, locul pe care îl iubea atât de mult încât se ascundea pentru a nu fi găsită de nimeni în ziua în care trebuia să ia autobuzul de plecare.
Dragostea pentru satul românesc a făcut-o să-și dorească să pună în practică un proiect pe care îl are în suflet de mulți ani și anume relansarea culturii şi prelucrării inului şi a cânepii în sistem gospodăresc, în întreaga ţară. În acest scop, Leontina Prodan a lansat campania intitulată „Drumul inului şi cânepii”. Sloganul este „Uniţi, salvăm cânepa românească!”.
Mai multe despre acest demers dar și despre activitatea Leontinei Prodan vă invit să aflați în cadrul emisiunii „Amintiri din vatra satului”.