Resfințirea bisericii Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei

de | oct. 31, 2022 | Episcopia Sălajului

Duminică, 30 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu a resfințit biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Unității Militare 01468 din Şimleu Silvaniei, în prezența cadrelor militare, în frunte cu domnul comandant Ștefan Toader, a personalului civil angajat și a numeroșilor credincioși din Șimleu Silvaniei care, duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, participă, aici, la sfintele slujbe.

După binecuvântarea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Părintele Arhim. Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. De asemenea, cu acest prilej deosebit, biserica a primit și cel de-al doilea hram, respectiv „Acoperământul Maicii Domnului”.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Ionel-Sergiu Mocan, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bodia, din Protopopiatul Zalău. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a felicitat pe Preacucernicul Părinte Ioan-Adrian Crâșmar, preot militar al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” pentru întreaga activitate desfășurată și i-a acordat acestuia, în semn de prețuire pentru sprijinul oferit Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, o diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial și o machetă a acestui edificiu. Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult. În continuare, Preacucernicia Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, precum și pentru cinstea acordată. De asemenea, domnul comandant Ștefan Toader i-a dăruit Preasfinției Sale o icoană, iar domnul Mihai-Cristian Lazar, primarul Șimleului Silvaniei, i-a oferit Preacucernicului Părinte Ioan-Adrian Crâșmar o diplomă de apreciere și o plachetă.

Părintele Ioan Crâşmar, preotul militar al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, activează în cadrul acestei structuri a Ministerului Apărării Naționale din anul 2004. Inițial, slujbele religioase erau săvârșite într-o capelă, amenajată în incinta bibliotecii, urmând, ca mai apoi, să se purceadă la ridicarea unei biserici din lemn. Aceasta a prins contur, în mod special, cu sprijinul material al cadrelor militare, care, lunar, au contribuit, din propriul salariu, pentru construcția lăcașului de cult, astfel încât, în anul 2011 lucrările de edificare a bisericii au fost finalizate. Lăcașul de cult, pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 3 iulie a anului 2011, în prezența cadrelor militare şi a personalului civil angajat, a oficialităților județene și locale, dar și a credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei.

Între anii 2021-2022, în urma extinderii bisericii pe o lungime de 13 m și pe o lățime de 5,3 m și a edificării pe structură de lemn, au fost realizate următoarele lucrări: în interior s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, pe bolta bisericii s-au aplicat picturi imprimate pe plexiglas, stâlpii de susținere au fost sculptați în lemn de brad, s-a realizat sistemul de încălzire pe calorifere, s-au montat geamuri, pe care s-au aplicat scene biblice, uși de acces, un candelabru și candele cu unul sau mai multe brațe și s-au confecționat bănci din lemn de tei. În exterior soclul lăcașului de cult a fost placat cu gresie, acoperișul s-a învelit cu draniță, s-au turnat și s-au placat cu gresie scările de acces spre biserică. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

 

Ultimele articole

Mai multe din Episcopia Sălajului
Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Duminică, 29 ianuarie 2023, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-au desfășurat lucrările ședințelor Consiliului Eparhial și Adunării Eparhiale din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte...

Prezență Arhierească în Parohia Românași

Prezență Arhierească în Parohia Românași

Duminică, 11 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Românași, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul...

Hramul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 6 decembrie 2022, Liceul Ortodox din Zalău și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei școli au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu, care a săvârșit...