S-au împlinit 5 ani de la trecerea în veșnicie a salvatorului de biserici, inginerul Eugeniu Iordăchescu

de | ian. 4, 2024

Inginerul Eugeniu Iordăchescu, cel care a salvat prin translare 12 biserici care urmau să fie demolate în anii ‘80, a trecut la cele veșnice în 4 ianuarie 2019.

Expertul a colaborat cu trei patriarhi de-a lungul istoriei recente și a fost cel care a salvat cu curaj, profitând de atenția internațională, biserici monument istoric pe care dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa le-ar fi vrut demolate.

Sfintele lăcașuri puse pe lista neagră de proiectele de sistematizare erau în special din zona Dealului Arsenalului din București, unde urma să fie construită Casa Poporului (actualul Palat al Parlamentului).

Eugeniu Iordăchescu a salvat, în anii 1980, prin metoda de translare, următoarele biserici:

  • Biserica Schitul Maicilor;
  • Biserica Olari;
  • Biserica Sfântul Ilie – Rahova;
  • Biserica și clopotnița Mănăstirii Mihai Vodă;
  • Palatul Sinodal de la Mănăstirea Antim;
  • Biserica Sfântul Ioan Nou (Ionică Piață);
  • Biserica Sfântul Gheorghe (Capra);
  • Biserica Sfântul Ștefan „Cuibul cu barză”;
  • Ansamblul statuar de la Biserica Domnița Bălașa;
  • Biserica Mănăstirii Râmeț, jud. Alba;
  • Biserica Petru Iacob din Reșița.

Mărturii despre aceste lăcaşuri sunt redate în documentarul „Salvatorul bisericilor condamnate” realizat de Trinitas TV.

În calitate de consilier patriarhal (2008 – 2010), inginerul Eugeniu Iordăchescu a contribuit la organizarea celor trei Simpozioane Tematice Consultative privind Catedrala Mântuirii Neamului: arhitectură, structură, utilitate cultuală şi culturală.

Pentru meritele sale deosebite, în anul 2016, Patriarhul Daniel i-a oferit inginerului „Crucea patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila, în anul 1929, şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în instituții de proiectare și a fost cadru didactic.

Expertul este autor a trei brevete de invenţie. A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...