Sate și oameni, tema conferinței preoțești din Protopopiatul Năsăud

de | iun. 22, 2019 | Actualitatea religioasă

Preoții din Protopopiatul Năsăud s-au întrunit vineri, 21 Iunie 2019, în cadrul Conferinței preoțești de primăvară/vară prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Ierarhul nostru a fost însoțit de vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Iustin Tira, de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și de cercetătorul științific de la Institutul “Arhiva de Folclor a Academiei Române”, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu.
Conferința s-a desfășurat la Centrul Misionar de Tineret “Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi și a fost precedată de o slujbă de Te-Deum săvârșită în biserica din stațiune, cu hramul “Schimbarea la Față”.
Ședința propriu-zisă a avut loc în sala de conferințe a Centrului misionar și a debutat cu cuvântul de bun venit al protopopului de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, care a și punctat importanța întâlnirii prilejuită de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca An omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
În cele ce au urmat, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre frumusețea satului tradițional românesc cu toate valorile lui spirituale, făcând apel atât la cuvântul Scripturii, cât și la literatura românească, prin trimitere la operele unor scriitori precum Lucian Blaga, George Coșbuc, Liviu Rebreanu sau Ioan Alexandru.
În continuare, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu a susținut prelegerea cu tema “Sate și oameni. Practici, discursuri și politici culturale” și a făcut o radiografie a satului românesc.
Concluziile au evidențiat criza actuală a satului românesc și modul în care Biserica Ortodoxă Română trebuie să se implice în atenuarea acesteia. Caracterul pedagogic al prezentării și coordonata sa sentimentală s-au constituit într-o pledoarie pentru renașterea satului românesc cu tradițiile și obiceiurile sale.
În încheiere, pr. vicar Iustin Tira a adus la cunoștința preoților problemele de ordin administrativ, iar Părintele Mitropolit a dăruit celor prezenți cartea „Veșnicia s-a născut la sat”.
Pr. Cornel Coprean, corespondent radio Renașterea

Ultimele articole

Eroii neamului

Eroii neamului

La sărbătoarea „Înălţării Domnului” sunt cinstiţi Eroii Neamului. Această hotărâre a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 1999. De fapt, se reactualizează un obicei mai vechi stipulat în Tratatul de la Versailles şi într-un Decret-lege din 1920 al...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Năsăud

La Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, luni, 22 mai 2023, clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica „Sf....