Sate și oameni, tema conferinței preoțești din Protopopiatul Năsăud

de | iun. 22, 2019 | Actualitatea religioasă

Preoții din Protopopiatul Năsăud s-au întrunit vineri, 21 Iunie 2019, în cadrul Conferinței preoțești de primăvară/vară prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Ierarhul nostru a fost însoțit de vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Iustin Tira, de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și de cercetătorul științific de la Institutul “Arhiva de Folclor a Academiei Române”, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu.
Conferința s-a desfășurat la Centrul Misionar de Tineret “Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi și a fost precedată de o slujbă de Te-Deum săvârșită în biserica din stațiune, cu hramul “Schimbarea la Față”.
Ședința propriu-zisă a avut loc în sala de conferințe a Centrului misionar și a debutat cu cuvântul de bun venit al protopopului de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, care a și punctat importanța întâlnirii prilejuită de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca An omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
În cele ce au urmat, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre frumusețea satului tradițional românesc cu toate valorile lui spirituale, făcând apel atât la cuvântul Scripturii, cât și la literatura românească, prin trimitere la operele unor scriitori precum Lucian Blaga, George Coșbuc, Liviu Rebreanu sau Ioan Alexandru.
În continuare, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu a susținut prelegerea cu tema “Sate și oameni. Practici, discursuri și politici culturale” și a făcut o radiografie a satului românesc.
Concluziile au evidențiat criza actuală a satului românesc și modul în care Biserica Ortodoxă Română trebuie să se implice în atenuarea acesteia. Caracterul pedagogic al prezentării și coordonata sa sentimentală s-au constituit într-o pledoarie pentru renașterea satului românesc cu tradițiile și obiceiurile sale.
În încheiere, pr. vicar Iustin Tira a adus la cunoștința preoților problemele de ordin administrativ, iar Părintele Mitropolit a dăruit celor prezenți cartea „Veșnicia s-a născut la sat”.
Pr. Cornel Coprean, corespondent radio Renașterea

Ultimele articole

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...