Sate și oameni, tema conferinței preoțești din Protopopiatul Năsăud

de | iun. 22, 2019 | Actualitatea religioasă

Preoții din Protopopiatul Năsăud s-au întrunit vineri, 21 Iunie 2019, în cadrul Conferinței preoțești de primăvară/vară prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Ierarhul nostru a fost însoțit de vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Iustin Tira, de consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama și de cercetătorul științific de la Institutul “Arhiva de Folclor a Academiei Române”, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu.
Conferința s-a desfășurat la Centrul Misionar de Tineret “Pr. Prof. Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi și a fost precedată de o slujbă de Te-Deum săvârșită în biserica din stațiune, cu hramul “Schimbarea la Față”.
Ședința propriu-zisă a avut loc în sala de conferințe a Centrului misionar și a debutat cu cuvântul de bun venit al protopopului de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, care a și punctat importanța întâlnirii prilejuită de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca An omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
În cele ce au urmat, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre frumusețea satului tradițional românesc cu toate valorile lui spirituale, făcând apel atât la cuvântul Scripturii, cât și la literatura românească, prin trimitere la operele unor scriitori precum Lucian Blaga, George Coșbuc, Liviu Rebreanu sau Ioan Alexandru.
În continuare, doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu a susținut prelegerea cu tema “Sate și oameni. Practici, discursuri și politici culturale” și a făcut o radiografie a satului românesc.
Concluziile au evidențiat criza actuală a satului românesc și modul în care Biserica Ortodoxă Română trebuie să se implice în atenuarea acesteia. Caracterul pedagogic al prezentării și coordonata sa sentimentală s-au constituit într-o pledoarie pentru renașterea satului românesc cu tradițiile și obiceiurile sale.
În încheiere, pr. vicar Iustin Tira a adus la cunoștința preoților problemele de ordin administrativ, iar Părintele Mitropolit a dăruit celor prezenți cartea „Veșnicia s-a născut la sat”.
Pr. Cornel Coprean, corespondent radio Renașterea

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...