Se împlinesc 75 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Grigorie Leu

de | mart. 1, 2024

Se împlinesc vineri 75 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Grigorie Leu, fost ierarh al eparhiilor Argeșului și Hușilor. A militat împotriva regimului comunist, atitudine care i-a adus moartea.

Episcopul Grigorie Leu s-a născut în data de 2 mai 1881 în județul Vaslui, a studiat la Seminarul inferior de la Roman și superior „Veniamin” din Iași și ulterior a urmat cursurile Facultății de Teologie din București.

La vârsta de 29 de ani, în 1910, a fost încredințat preot spiritual al Seminarului „Central” din București, funcție pe care o ocupă până la aderarea României la Primul Război Mondial, în 1916.

După terminarea războiului, este ales director al Seminarului Teologic din Ismail, pe care îl conduce vreme de 6 ani, până în 1924, când este numit Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

12 ani mai târziu, în data de 30 aprilie 1936, a fost ales Episcop al Argeșului, demnitate pe care o îndeplinește până în 1940, când a fost transferat în Episcopia Hușilor, pe care o păstorește până la 5 februarie 1949.

Circumstanțele trecerii sale la Domnul au ridicat multe semne de întrebare. Printr-o anchetă demarată la inițiativa Episcopiei Hușilor, în 2019, s-a dovedit faptul că Episcopul Grigorie Leu a fost otrăvit în timpul unei vizite la Guvern, din cauza împotrivirii sale față de regimul comunist.

În data de 25 februarie, Episcopul Grigorie Leu a fost chemat la Guvern de președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, pentru consultări cu privire la demersurile repetate ale episcopului. Înainte de plecare, a fost invitat de către prim-ministru la o masă protocolară. Îndreptându-se spre casă, a început să se simtă rău, dându-și astfel seama că a fost otrăvit.

La scurt timp, starea Episcopului s-a agravat. A trecut la Domnul în dimineața zilei de 1 martie 1949.

Comunicatul integral al anchetei privind circumstanțele otrăvirii Episcopului Grigorie Leu poate fi citit aici.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...