Seară culturală și Priveghere în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | ian. 29, 2021

În ajunul prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au avut loc mai multe manifestări religioase și culturale în cinstea celor trei mari dascăli ai lumii, protectorii spirituali ai tuturor școlilor teologice ortodoxe din lume.

Evenimentele s-au desfășurat vineri, 29 ianuarie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, atât în mediul online, cât și la sediul facultății, cu respectarea măsurilor igenico-sanitare aflate în vigoare la nivel național.

De la ora 16:00, pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă, în sala virtuală găzduită de platforma „Zoom meetings”, a avut loc o prelegere festivă, intitulată „Semnificația culturală a teologiei. Două exemple”, susținută de teologul Luigi Bambulea, cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române, absolvent al Facultăţii de Litere şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Manifestarea a fost moderată de pr. conf. univ. dr. Grigore-Dinu Moș.

Au participat numeroși studenți, cadre universitare și alți invitați, printre care s-a aflat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și prof. univ. dr. Thomas Pavel, critic literar, de origine română, și profesor la Universitatea din Chicago.

De asemenea, a avut loc și o manifestare cultural-artistică, în cadrul căreia a fost vernisată online o expoziție de icoane a profesorilor de la specializarea Artă Sacră, iar prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean a prezentat un referat intitulat „Tâlcuind icoana Sfinților Trei Ierarhi”.

La final, prodecanul facultății, pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, a anunțat cei nouă câștigători ai concursului de eseuri organizat de instituția de învățământ teologic, în cinstea celor trei mari dascăli ai lumii.

Au fost abordate teme precum: Triadologia și Hristologia Sfinților Trei Ierarhi; Raportul dintre autoritatea ecleziastică și puterea imperială; Lucrarea social-filantropică a celor trei sfinți; Sfinții Trei Ierarhi și folosirea filosofiei elenistice; Prietenia; Sfinții Trei Ierarhi, modele de pastorație, precum și alte teme.

În calitate de gazdă, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul facultății, a mulțumit tuturor participanților pentru participare și interesul arătat față de această manifestare cultural-teologică.

Priveghere în cinstea ocrotitorilor învățământului teologic

De la ora 18:00, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârșit Slujba Privegherii (Vecernia mare, Litia și Utrenia), înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care s-au aflat părinți profesori ai instituției teologice clujene.

La finalul slujbei, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre Sfinții Trei Ierarhi ca fundament și model al unității Bisericii.

Sâmbătă dimineața, 30 ianuarie, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, începând cu ora 10:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din părinți profesori ai celor două școli teologice clujene.

Istoricul instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei Clujului, după Unirea din 1918 şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 4 specializări la nivel master: Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam); 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...