Şedinţă preoţească şi binecuvântarea unei case parohiale în Protopopiatul Dej

de | sept. 28, 2017

Preoții din cadrul Protopopiatului Dej s-au întrunit marţi, 26 septembrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul  Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului. În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod, tema conferinței a fost „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Întrunirea preoţilor a fost precedată de slujba de Te Deum care a fost săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Dej, iar lucrările conferinței s-au desfă­șurat în sala de şedințe a Protopopiatului Dej. În deschiderea conferinței, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre mărturisirea credinţei în vreme de prigoană: „Patriarhul Justinian şi pătimitorii din închisorile comuniste şi mulţi alţi creştini care nu au fost în închisori L-au mărturisit pe Hristos. Cel mai potrivit verset de la începutul conferinţei este cel din Evanghelia după Matei, capitolul 10, versetul 32: «Cine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor şi Eu voi mărturisi pentru el înaintea Tatălui Meu celui din ceruri, iar cine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu cel din ceruri». Este Cuvântul Domnului şi are valabilitate absolută până la sfârşitul veacurilor. Unii L-au mărturisit chiar cu viaţa lor. Zice părintele Ioan Rămureanu, referindu-se la martirii din primele secole, dar putem adapta şi la martirii din secolul trecut: «Martirii creştini au murit cu bucurie, senini şi răbdători, în chinuri şi moarte fără revoltă şi orgoliu, modeşti, fără să se laude cu sacrificiul vieţii lor în faţa păgânilor, rugându-se pentru prigonitorii lor, iertându-i, aşa cum Domnul Hristos a iertat pe cei ce-L răstigneau»”.

De asemenea, în cadrul conferinței, ierom. Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de mucenici” de la Gherla şi coordonator al Memorialului Gherla, a prezentat un referat tematic în care a exemplificat unele din trăirile pe care le-au avut cei care L-au mărturisit în temnițele comuniste pe Hristos.

„Am arătat latura spirituală negativă a comunismului, aspectul lui demonic ateist, pentru a putea să înţelegem cu ce s-au confruntat cei ce au suferit în perioada comunistă în România. Din perspectiva Bisericii, strategiile de apărare s-au manifestat prin două tactici, pe de o parte cea asumată de Patriarhul Justinian Marina, care a încercat să facă toate demersurile care i-au stat în putinţă să apere Biserica şi să asigure supravieţuirea ei în perioada unui regim ateu militant, şi, pe de altă parte, cei care au mărturisit chiar cu preţul vieţii credinţa lor în Hristos şi au ajuns să înfunde închisorile comuniste”, a spus ierom. Grigorie Benea.

După conferinţă, IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba de sfințire a casei parohiale din localitatea Jichișu de Sus, unde este paroh Paul-Ilie Nemeti. Casa a fost binecuvântată, după finalizarea lucrările de construcţie şi renovare, care s-au desfăşurat timp de trei ani.

Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre importanţa legăturii dintre preot şi credincioşi: „Părintele duhovnicesc al locuitorilor parohiei trebuie să stea în permanenţă cu aceştia şi să le răspundă nevoilor duhovniceşti ori de câte ori este solicitat”. Părintele Paul-Ilie Nemeti a fost hirotesit sachelar, iar cei care au sprijinit lucrările efectuate la casa parohială au primit acte de cinstire.

Ziua a continuat cu sfințirea casei parohiale din localitatea Jichișu de Sus, unde paroh este Pr. Paul-Ilie Nemeti.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA