Sf. Ap. Petru și Pavel, protectorii sistemului penitenciar din România, cinstiți la Penitenciarul Bistrița

de | iun. 30, 2023

În ziua pomenirii Soborului Sfinților 12 Apostoli, vineri, 30 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat angajații și deținuții din Penitenciarul Bistrița, cu prilejul prăznuirii protectorilor sistemului penitenciar din România, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Astfel, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea penitenciarului, Părintele Episcop Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Dobric – protosinghelul Siluan Farcaș, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud – preotul Marius Pintican, preotul Ioan-Vasile Vlașin, de la Capela Penitenciarului Bistrița, precum și alți preoți invitați.

La slujbă au fost participat autorități locale și județene, personalul angajat şi persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Bistrița, dar și alți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Împreună, pe drumul schimbării”, dându-i pildă de întoarcere și pocăință pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, protectorilor sistemului penitenciar din România.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

La finalul slujbei, alocuțiuni au rostit directorul Penitenciarului Bistrița, comisar-şef de penitenciare Lucian Siman, și preotul de la Capela Penitenciarului Bistrița, care a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar un engolpion.

Apoi, ierarhul i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe tuturor deținuților.

La Sfânta Liturghie au fost prezente autorități civile și militare, în frunte cu prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România

Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Totodată, prin Legea 293, articolul 77, din 28 iunie 2004, privind Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, se arată că „ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În unitățile penitenciare din țara noastră au fost înființate biserici, capele și paraclise, unde există câte un preot ortodox care, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală deținuților care solicită acest lucru.

Capela din Penitenciarul Bistrița, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost târnosită în luna septembrie a anului 1997, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, iar în anul 2015, după ce a fost refăcută pictura, capela a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, sfântul lăcaș este loc de rugăciune şi reculegere pentru cei din detenţie. Aceștia participă la slujbele religioase, dar și la discuții și programe catehetice.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...