Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, Baia Mare

de | mart. 10, 2024

Duminică, 10 martie 2024, a Înfricoșătoarei Judecăți şi a lăsatului sec de carne, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Parohiei „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Dr. Marius Covalcic, paroh, Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca, fost paroh, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, coslujitor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vasile Petre Bud, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.

La momentul rânduit, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

         „Astăzi este Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau Judecăţii de Apoi. Noi trebuie să ştim şi ştim din Sfintele Evanghelii, că Mântuitorul a venit ca şi Păstorul cel Bun, ca Bând Păstor, care-şi dă viaţa pentru oile Sale. Şi a căutat, în special, oaia cea pierdută. Ce însemnează acest lucru? Că a intrat acolo unde a fost mai multă suferinţă umană, fizică şi sufletească. A vindecat orice boală şi orice neputinţă şi a vindecat orice durere şi suferinţă interioară, pe care omul o poartă în inima lui. A ridicat pe cel căzut şi s-a aplecat la cel blând, pe care tâlharii îl călcaseră şi l-au doborât la pământ, lăsându-l abia mort. Despre acest chip ne vorbeşte Mântuitorul în cuvântarea despre Judecata de Apoi, pe care a spus-o în apropierea Sfintelor Pătimiri.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă a cântat Diana Topan. După încheierea Sfintei Liturghii, un grup numeros de elevi de la Şcoala „Victor Babeş” din Baia Mare, instruiţi de profesorii Mioara Ştefan şi Mircea Mureşan, a dat un program de cântace dedicat mamei.

Părintele paroh Marius Covalcic a adus mulțumirile ce se cuvin în asemenea momente importante, în special Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru slujirea oficiată, precum şi preoţilor, diaconilor, cântăreţilor şi credincioşilor şi a înmânat Preasfinşitului Părinte Episcop Iustin un coş cu flori şi o bederniţă cu icoana Sfântului Ştefan cel Mare.

AUTOR: Andrei Fărcaş | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier Eparhial pentru misiune și protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...