Părintele Mitropolit Andrei, la Salzburg, Austria

de | mart. 4, 2018

Cu binecuvântarea frățească a Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, în  Duminica a II-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Salzburg – Austria, în biserica Parohiei Ortodoxe Române cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfintii Mucenici Epictet și Astion”.

La ora 10,00 Părintele Mitropolit Andrei  a fost întâmpinat de credicioșii comunității românești, purtând frumoasele costume populare, după care, în sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Clujului  a explicat pericopa evanghelică a duminicii, unde este relatată vindecarea slăbănogului din Capernaum (Ev. Marcu. 2, 1-12).

Răspunsurile  liturgice au fost date de credincioși prin cântare în comun, iar cei pregătiți și de copiii au primit Sfânta Împărtășanie. Ierarhul a dăruit cărți de învățătură copiilor, tinerilor și adulților.

La sărbătoarea comunității au luat parte și  Președintele Parlamentului Landului Salzburg Dr. Josef Schöchl, dl. Prof. Josef Standl, jurnalist și scriitor, Manfred Straberger reprezentând  Fundația „Pro Oriente“.

Părintele Mitropolit Andrei a acordat părintelui dr. Dumitru Viezuianu, parohul comunității românești din Salzburg,  distincția Crucea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului „în semn de cinstire, dar și temei pentru sporirea râvnei misionare întru slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor”.

Apoi, a luat cuvântul Președintele  Parlamentului Dr. Josef Schöchl, care a apreciat „relația ecumenică foarte bună între confesiunile existente în orașul și Landul Salzburg, o contribuție esențială având preotul ortodox și comunitatea ortodoxă română. A accentuat faptul că românii s-au integrat deplin în societatea austriacă, păstrându-și valorile spirituale specifice îmbogățind tradițiile culturale ale comunității locale. Autoritățile locale civile și bisericești au sprijinit preotul paroh în rezolvarea problemelor românilor sub toate aspectele: social, medical, umanitar, religios” (referindu-se și la locașul de cult).  De asemenea, excelența sa a dăruit Părintelui Mitropolit Andrei un album ce cuprinde istoria  Landului Salzburg.

Prof. Josef Standl, jurnalist și scriitor, în calitate de Președinte al Asociației umanitare „Lyons Club“ Oberndorf a acordat preotului ortodox Distincția „Premiul pentru Integrare“, referindu-se la comunitatea românescă.

În încheiere a vorbit arhitectul Eugen Dumitru, care a executat  planurile de construcție ale bisericii de lemn și ale Centrului Parohial, Cultural și Ecumenic.

A urmat apoi Sărbătoarea Mărțișorului. Doamna Prof. Miruna Mureșanu a recitat una din poeziile proprii dedicate mamei creștine, publicate în cartea „Spovedanie“. Aceasta a dăruit Ierahului și oaspeților câte un volum din cărțile publicate.

Copiii au desenat planșe ca semn de omagiu adresat mamelor, au rostit poezii și au interpretat cântece de mulțumire celor care le-au dăruit viața, apoi le-au oferit mărțișoare tradiționale și flori.

În continuare, în sala  „Sf. Apostol Andrei“ au fost proiectate câteva imagini din activitatea pastorală și ecumenică  a Înaltpreasfințitului Părinte  Mitropolit Andrei.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost prezent în perioada 3 – 4 martie la Salzburg cu prilejul ședinței anuale a Academiei europene pentru științe și arte, al cărui membru este din anul 2007. Părintele Mitropolit a fost insoțit de consilierul eparhial Arhid. Claudiu Grama și de dl. prof. Răzvan Perșa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...