Sfântul Antim Ivireanul, dat ca exemplu preoților din protopopiatul Turda

de | sept. 26, 2016

Conferințele preotești de toamnă au debutat luni, 26 septembrie 2016, în Arhiepiscopia Clujului. Primii care s-au întâlnit în ședință au fost preoții din protopopiatul Turda, urmând ca până pe 20 octombrie să se întrunească și clericii din celelalte protopopiate ale Eparhiei.

Conferința preoțească de la Turda a avut loc la sediul Protopopiatului și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Discuțiile au fost conduse de Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuţa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și au început imediat după slujba de Te-Deum, ce a fost oficiată de la ora 10:00, la catedrala din Turda cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Potrivit părintelui protopop Daniel Crișan în cadrul discuțiilor s-a subliniat importanța personalității și slujirii marelui Ierarh Antim Ivireanul, pesntru istoria Bisericii și a culturii românești.

„În persoana lui Antim Ivireanul s-au regăsit îngemănate viziunea omului de cultură, care a știut că un popor poate fi respectat în istorie, doar dacă își cultivă și își iubește limba și sufletul, dar și curajul ierarhului patriot, care și-a pecetluit iubirea de neam prin însăși moartea sa martirică”, a spus în cadrul unui interviu acordat postului de radio Renașterea, pr. protopop de Turda, Daniel Crișan.

Preoții protopopiatului Turda nu doar și-au reamintit ceea ce au învățat în timpul facultății despre acest mare Sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, ci au aflat și greutățile cu care s-a confruntat și cum și-a dus la îndeplinire misiunea pe care a avut-o de slujitor al lui Hristos, fiind îndemnați să-i urmeze exemplul.

„Noi ca și preoți, ca și creștini slujitori la altar trebuie să urmăm exemplul de credință și de iubire jertfelnică a acestui mare Sfânt”, a concluzionat pr. protopop Daniel Crișan.

Conferințele sunt organizate de Arhiepiscopia Clujului, de două ori pe an, și prin aceste întâlniri se urmărește dinamizarea activităților pastoral-misionare pe care preoții le desfășoară în parohii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA