Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor teologice, cinstiți de studenții și elevii teologi clujeni

de | ian. 30, 2019

Sute de studenți și elevi teologi clujeni au participat miercuri, 30 ianuarie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la Sfânta Liturghie, oficiată cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, cei trei mari dascăli ai lumii, protectorii tuturor școlilor teologice ortodoxe.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul preoților slujitori au făcut parte părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox, preoți și diaconi, slujitori ai catedralei, precum și alți preoți invitați din cadrul instituțiilor de învățământ ale județelelor Cluj și Bistrița-Năsăud.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Învățătorii lumii”, în care a vorbit despre cei trei mari ierarhi și despre calitățile lor. Totodată, Ierarhul i-a îndemnat pe tinerii elevi și studenți, de la cele două instituții teologice, să fie buni misionari și să le urmeze credința celor trei ocrotitori spirituali.

 

„Noi dorim ca și tinerii noștri studenți și tinerii noștri elevi, atunci când vor îmbrățișa preoția, și nu numai cei ce vor îmbrățișa preoția, să fie învățătorii lumii. E mare nevoie în lumea în care trăim noi de apostoli care să îi determine pe oameni să ducă o viață creștină.

(…)Vorba noastră, predica noastră, nu-i credibilă dacă faptele noastre nu luminează. Așa că, e necesară predica, e necesar Cuvântul lui Dumnezeu să fie vestit în toată lumea, dar e nevoie ca și cel ce-l vestește, prin viața lui, prin sfințenia lui, să-L mărturisească pe Hristos Dumnezeu.

Acestea sunt gândurile pe care vi le pun la suflet astăzi, dumneavoastră, tuturor, dar, în mod special, tinerilor noștri teologi, pentru că ei sunt apostolii de mâine, dar nu numai de mâine, ci chiar și cei de astăzi, prin felul în care, cu viața lor, Îl mărturisesc pe Domnul Hristos înaintea oamenilor.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

În cadrul Sfintei Liturghii, diac. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, cadru universitar la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, a fost hirotonit preot misionar pe seama Capelei „Schimbarea la Față” din Gilău, zona Sub Pădure, Protopopiatul Cluj I.

Pentru bogata activitatea de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a primit din partea Părintelui Mitropolit Andrei – „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar președintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, a fost distins cu Crucea Centenar „Mihai Vodă”.

 

Toți profesorii celor două insituții teologice au fost distinși cu Crucea și Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, pentru activitatea desfășurată în anul 2018.

La final, au luat cuvântul: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci și prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

 

 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date, în prima parte a slujbei, de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu, iar în cea de a doua parte – de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu. De asemenea, la priceasnă, Grupul Coral „OREMUS” al Seminarului, dirijat de arhid. Daniel Mocanu, a interpretat mai multe cântări religioase.

La această sărbătoare au participat, alături de studenții și elevii teologi, corpul profesoral al Facultății și Seminarului Teologic Ortodox din Municipiu, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Inspectoratului Școlar Județean din Cluj, precum și oameni de cultură, oficialități locale și județene.

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor teologice, cinstiți de studenții și elevii teologi clujeniCei trei ierarhi sunt serbaţi împreună în data de 30 ianuarie, încă din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni. În vremea aceea, se pornise o dispută între credincioşi privind care este mai mare dintre cei trei. Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi, deoarece în cer sunt egali şi în unitate. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca data de 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.

În luna ianuarie, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cinstiţi şi separat, după cum urmează: 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare, 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul și 27 ianuarie – Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Sute de studenți și elevi teologi clujeni au participat miercuri, 30 ianuarie 2019, în Catedrala Mitropolitană din…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 30 ianuarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...