Sfințirea Crucii de la Bucea, înaltă de 13 metri, ridicată pe cea mai înaltă culme a satului

de | apr. 7, 2024

În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a sfințit Crucea-monument din localitatea Bucea, județul Cluj. Crucea, pe structură metalică, are 13 metri înălțime și a fost ridicată pe cea mai înaltă culme a satului. Este vizibilă și în timpul nopții, fiind dotată cu un sistem de iluminat.

Slujba de sfințire a avut loc în după-amiaza zilei de duminică, de la ora 17:00, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența autorităților locale, a numeroși localnici și fii ai satului. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, starețul Mănăstirii Piatra Craiului – protosingelul Antonie Flore, parohul comunității din Bucea – preotul Mircea Dejeu și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre rolul și însemnătatea Sfintei Cruci.

Preotul paroh Mircea Dejeu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în ridicarea crucii de pe dealul din Bucea. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinția Sa a primit în dar o plachetă comemorativă care să îi amintească de acest eveniment.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară desfășurată în cei 44 de ani de slujire sacerdotală în Bucea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit preotului paroh Mircea Dejeu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Inginerul Marius-Mircea Ilea, coordonatorul lucrării, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar mai mulți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Cu prilejul sfințirii Crucii-monument, Grupul vocal-bărbătesc „Craii Măgurii” și Grupul „Cununa Craiului” din Bucea au susținut un moment artistic.

Evenimentul a marcat pensionarea preotului Mircea Dejeu și retragerea sa din activitatea parohială și administrativă, după o activitate de 44 de ani.

Mai multe detalii în interviul: Bucea va fi străjuit de o cruce monumentală, ctitorie a Părintelui Mircea Dejeu

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Bucea a fost înființată la 1 iunie 1980, până atunci fiind filie a Parohiei Negreni.

În satul Bucea există două biserici: biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ce datează din anul 1791, fiind pictată de către Dionisie Iuga, în anul 1880; și biserica nouă, de zid, cu hramul ,,Sfinţii Trei Ierarhi”. Construcția ei a început în 1954, însă lucrările au fost oprite și reîncepute în anul 1974, fiind finalizate în anul 1980. Lăcașul de cult a fost pictat de Petru Botezatu și a fost sfințit la data de 4 iulie 1982, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

În localitate au mai fost realizate de-alungul anilor, prin implicarea comunității, precum și a preotului Mircea Dejeu, un muzeu al satului, un monument al eroilor, o casă de cultură și altele.

Localitatea Bucea mai este cunoscută și prin grupul vocal-bărbătesc „Craii Măgurii”, care duc mai departe tradițiile zonei și care a fost înființat de preotul Mircea Dejeu.

Toată istoria acestei localități este cuprinsă într-o monografie de 1000 de pagini, „Bucea. Satul de la poarta veșniciei. Aspecte monografice”, apărută la Editura Școala Ardeleană, scrisă de istoricul Cristian-Claudiu Filip și de preotul Mircea Dejeu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Vă prezentăm programul slujbelor săvârșite la Catedrala Mitropolitană din Cluj în Săptămâna Sfintelor Pătimiri: Luni, 29 aprilie: – 08.00: Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite – 18.00: Denia din Sfânta și Marea zi Marți, Predică: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al...