Slujire arhierească în Parohia Jucu de Mijloc | Mitropolitul Andrei a sfințit noua capelă mortuară

de | mart. 1, 2020

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Jucu de Mijloc, județul Cluj. La finalul slujbei, ierarhul a sfințit trei troițe, altarul de vară și noua capelă mortuară din localitate.

De la ora 10:00, în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Alexandru Baltă, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Postul, rugăciunea, pocăința și milostenia ne ajută să regăsim Raiul pierdut”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Pentru bogata activitatea pastorală și administrativă desfășurată în cei 47 de ani de slujire, chiriarhul i-a acordat parohului Alexandru Baltă „Crucea Arhiepiscopală”. De asemenea, primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar, a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, cea mai nouă distincție a Mitropoliei Clujului, iar membrii Comitetului și Consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

Tot astăzi, după Sfânta Liturghie, Mitropolitul Andrei a sfințit trei troițe aflate în fața bisericii, altarul de vară și noua capelă mortuară din Jucu de Mijloc.

Lucrările la capela mortuară au început anul trecut și s-au realizat cu sprijinul Consiliului Local și al credincioșilor parohiei.

La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, autorități locale și județene, fii ai satului și alți oaspeți.

 

Scurt istoric

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1958-1960, sub păstorirea vrednicului de pomenire preotul Ilie Opriş. Începând cu anul 2003, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Între anii 2007-2008, biserica a fost pictată în tehnica acrilic, sub păstorirea preotului paroh Alexandru Baltă, care din 1 septembrie 1973 până în prezent păstorește credincioşii din Jucu de Mijloc. La data de 12 octombrie 2008, biserica a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Mai multe fotografii AICI  

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 1 martie 2020

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...