Slujire arhierească în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tiha Bârgăului

de | apr. 10, 2022 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 5-a din Postul Mare (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), 10 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, fiind întâmpinat de numeroși localnici îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Cu acest prilej, în biserica parohială, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, preotul paroh Liviu Adrian Tomoroga, precum și alți preoți de pe Valea Bârgăului.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a vorbit celor prezenți despre viața și modelul de pocăință al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru pacea lumii și pentru cei care suferă din cauza războiului din Ucraina.

La chinonic, doamna preoteasă Rodica Fontu și interpretele de muzică populară Cristina Bugnar și Andreea Pavelean au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Liviu Adrian Tomoroga a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Din partea comunității, ierarhul a primit în dar un omofor și un epitrahil.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a acordat diplome de aleasă cinstire tuturor celor implicați în buna gospodărire a parohiei.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși. Printre cei prezenți s-au numărat deputatul Bogdan Ivan Gruia, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut.

Scurt istoric

Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tiha Bârgăului a fost zidită între anii 1852-1857, în timpul preotului Grigore Moisil.

Între anii 1985-1993, prin purtarea de grijă a vrednicului de amintire Ioan Fontu, s-au executat reparaţii capitale la biserică, atât la exterior, cât și la interior, fiind împodobită cu pictură în tehnica tempera, realizată de pictorul Gheorghe Croitorul.

În 12 septembrie 1993, locașul de cult a fost resfințit de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...