Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Duminica a 2-a din Postul Mare

de | mart. 31, 2024

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), 31 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care a fost ilustrată minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a îndemnat să îi cercetăm și să îi îngrijim pe cei bolnavi și neajutorați, pentru că este o faptă a milei trupești despre care vom da socoteală la Dreapta Judecată. Înaltpreasfinția Sa a arătat că și noi, asemenea paraliticului din Capernaum, putem primi iertarea păcatelor.

„Atunci când va veni ziua cea mare a Judecății Universale, Domnul Hristos de aceste fapte ale milei trupești ne va întreba. Și una dintre ele foarte importantă este să-i cercetăm pe cei bolnavi, să-i ajutăm și să-i sprijinim. Învățătura aceasta o întărește Sfânta Evanghelie de astăzi. (…) De aceea, anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod ca An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, a spus ierarhul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

La finalul slujbei, ierarhul le-a urat sărbători fericite creștinilor romano-catolici, protestanți și reformați care astăzi prăznuiesc Paștele.

Prețuire și recunoștință

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, în semn de prețuire și recunoștință, Mitropolitul Andrei i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici părintelui octogenar Octavian Picu (n. 19 octombrie 1943), slujitor al Catedralei Mitropolitane timp de 30 ani, în perioada 1979-2008. De asemenea, în perioada 1982-1990 a fost consilier administrativ bisericesc, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu; la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (astăzi Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”), între anii 1977-1985, a activat ca profesor suplinitor pentru disciplinele: Omiletică și Catehetică, Administrație parohială, Drept bisericesc și Noul Testament; în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, între anii 1994-1997, a activat ca inspector școlar pentru disciplina Religie. După retragerea de la Catedrala Mitropolitană, între anii 2008-2013, a slujit la paraclisul Seminarului Teologic Ortodox, iar începând cu data de 1 ianuarie 2014, la vârsta de 70 de ani, s-a retras la pensie.

La Sfânta Liturghie au luat parte numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

 

Scurt istoric

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal, un edificiu monumental înălțat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, la iniţiativa şi sub îndrumarea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. Catedrala a fost închinată Adormirii Maicii Domnului și a fost zidită spre amintirea zilei de 15 august 1916, când oștile române au intrat în pământul Ardealului robit de veacuri, pentru înfăptuirea unității neamului. Lucrările de construcție au început în data de 10 septembrie 1923, iar în data de 7 octombrie 1923 a fost pusă piatra de temelie a Catedralei, urmând ca după 10 ani să fie încheiat procesul de ridicare. La sfinţirea acesteia, în data de 5 noiembrie 1933, au participat Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român. Citește și Semnarea și prezentarea proiectului „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121” 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA