Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

de | feb. 25, 2024

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci, preotul paroh prof. dr. Ciprian Cherecheș, care este și cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, Catedra de Teologie Dogmatică, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la pilda vameșului și a fariseului, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Cum putem să învățăm smerenia”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Ciprian Cherecheș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință,  Preasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat o diplomă de aleasă cinstire preotului paroh Ciprian Cherecheș, iar primarului comunei Apahida, Grigore Fati, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători.

După oficierea Liturghiei, PS Părinte Benedict a sfințit noua capelă mortuară din localitate, împodobită cu pictură. Aceasta a fost ridicată cu sprijinul Primăriei Comunei Apahida.

La slujbă au fost prezente oficialitățile locale și numeroși credincioși.

Scurt istoric

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Pata, comuna Apahida, județul Cluj, a fost construită în anul 1929. În decursul timpului, sfântul lăcaș a fost restaurat de mai multe ori, iar în ultimii ani a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, fiind pictat din nou, în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Stanislav Grecu.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh prof. dr. Ciprian Cherecheș, care este și cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, Catedra de Teologie Dogmatică.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...