Slujirea arhierească a PS Benedict, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, în primele patru zile din Postul Paștilor | Canonul cel Mare

de | mart. 10, 2022

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 7 martie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Marți, 8 martie, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul s-a aflat în mijlocul tinerilor de la Biserica studenților din campusul Hașdeu, Cluj-Napoca, unde slujește părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului cel Mare.

De asemenea, miercuri, 9 martie, Preasfinția Sa a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Beclean. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Claudiu Zinveliu și de proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu.

Joi, 10 martie, Părintele Episcop Benedict a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfântul Ana” din Bistrița, unde slujesc preoții Tudor-Ioan Bechiș și Grigore Conea.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA