Slujirea arhierească a PS Benedict în primele zile din Postul Paștilor | Canonul cel Mare

de | mart. 2, 2023

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 27 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Marți, 28 februarie, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul s-a aflat în mijlocul tinerilor de la Biserica studenților din campusul Hașdeu, Cluj-Napoca, unde slujește părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului cel Mare.

Miercuri, 1 martie, Preasfinția Sa a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Miercuri seara, ierarhul a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului” din Turda. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Ioan Ciortea

Joi, 2 martie, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, unde slujesc preoții Florin Rusu și Lucian Greabu.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”. Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...