Statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | iul. 2, 2022 | Documentare

Statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului este operă a sculptorului clujean Vasile Rus-Batin. Realizată în anul 1982, reprezentarea Domnului Moldovei (140 cm înălțime pe un soclu de 120 cm) domină prima sală a muzeului. Sculptorul, care l-a reprezentat pe Ștefan cel Mare într-o postură maiestuoasă, purtând coroană și veșminte imperiale și având în mâini sabia cu gardă cruciformă, a atașat soclului stema Țării Moldovei și anii de domnie.

Statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Muzeul Mitropoliei Clujului

Prezența acestei statui amintește celor care calcă pragul Muzeului Mitropoliei Clujului rolul determinant pe care Ștefan cel Mare l-a jucat în istoria Eparhiilor de la Vad și  Feleac. Prin implicarea și protecția sa, românii din aceste ținuturi transilvănene au reușit să-și afirme și păstreze identitatea și credința, legăturile spirituale cu Moldova fiind unele deosebite, ele continuând secole și după domnia lui Ștefan cel Mare.

Această reprezentare a lui Ștefan cel Mare și Sfânt prezintă similitudini cu statuia domnitorului care veghează biserica „Sfânta Parascheva” de la Feleac – ctitorie ștefaniană, ambele avându-l ca autor pe Vasile Rus-Batin (1934-2000).


Sculptorul clujean Vasile Rus-Batin, originar din Batin (jud. Cluj), absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, și-a legat definitiv numele de Opera Română din Cluj, al cărei sculptor scenograf a fost vreme de aproape trei decenii (1967-1994), dar mai ales de numeroase lucrări de for public al căror autor este: bustul lui Ștefan Micle – loc. Feleacu; „Cărturarul” – Măn. Rohia; bustul lui Ștefan cel Mare – loc. Vad; bustul lui Grigore Silași – Beclean; bustul lui Guilelm Șorban – Dej; bustul lui Hadrian Daicoviciu – Cluj-Napoca; bustul lui George Enescu – Cluj-Napoca; bustul lui Tiberiu Brediceanu – Cluj-Napoca; bustul lui Dinu Lipatti – Chêne-Bourg (Elveția) etc.


Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, poate fi vizitat de marți până sâmbătă, între orele 10:00-17:00, iar duminica și-n sărbători, între orele 12:00-17:00. În fiecare luni, dar și de Praznicele împărătești, muzeul este închis.

 

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dan-vascu/" target="_self">Dan Văscu</a>

Dan Văscu

Arhidiacon. Director Radio Renașterea

Ultimele articole

Mai multe din Documentare
141 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu

141 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu

Se împlinesc în data de 2 mai, 141 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu. Pr. Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea...

Viața Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului

Viața Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului

Părinții săi, preotul Eftimie și prezbitera Ana s-au îngrijit să-i dea o educație aleasă. Pomelnicul schitului Pocrov arată că „încă din tinerețile lui, era iubitor de Hristos, doritor de viață pustnicească, având o fierbinte dragoste către Dumnezeu. Drept aceea,...