Steagul de luptă a lui Avram Iancu expus în piața ce-i poartă numele din centrul Clujului

de | apr. 9, 2016 | Actualitatea religioasă

Steagul de luptă al unei legiuni conduse de Avram Iancu în timpul Revoluției Române din anii 1848-1849 poate fi admirat timp de o lună în Piaţa Avram Iancu din centrul Clujului. Ceremonialul de amplasare a drapelului de luptă a avut loc sâmbătă la prânz, în Piața Avram Iancu, pe platoul pietonal din fața statuii.

Manifestarea a început cu intonarea imnului naţional, după care Mitropolitul Clujului a oficiat o slujbă de Te-Deum în faţa oficialităţilor şi a cetăţenilor prezenţi. ÎPS Andrei a vorbit cu acest prilej despre moștenirea pe care Avram Iancu a lăsat-o, îndemnându-i mai ales pe conducătorii acestei țări să-i urmeze exemplul și să lupte pentru fericirea națiunii:

Au urmat discursurile istoricilor și a oficialităţilor locale care au prezentat pe scurt viața viteazului moț și au făcut o incursiune istorie, explicând proveniența acestui drapel. A participat la festivitate și primarul municipiului Emil Boc, care a afirmat că expunerea drapelului de luptă al lui Avram Iancu în centrul Clujului are un rol simbolic, şi anume acela de a le arăta românilor că au toate motivele de a se mândri cu ţara lor. Edilul a făcut cu acest prilej și o pledoarie pentru păstrarea tradiției și a valorilor acestui neam, precum și pentru respectarea înaintașilor, precizând că va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean ca, pe parcursul lunii în care drapelul se va afla la Cluj, clasele de istorie să se desfăşoare în faţa acestuia:

Pictat pe piele, drapelul este considerat o raritate absolută, fiind datat de la jumătatea secolului al XIX-lea. El a fost cumpărat în cadrul unei licitații, cu suma de peste 100 de mii de euro de omul de afaceri Adrian Thiess, care a spus că și-a dorit ca acest drapel să rămână acasă:

Drapelul de luptă a lui Avram Iancu urmează să fie expus și în alte oraşe din ţară, precum şi în străinătate, astfel încât să poată fi admirat de cât mai mulţi români.

Ultimele articole

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...