Ștefan Bănică Senior – un monstru sacru al cinematografiei românești

Unul dintre cei mai mari actori români de teatru și film care s-a mai remarcat și ca un bun cântăreț. Era mereu cu zâmbetul pe buze și a înveselit generații de români. Astăzi vom vorbi despre Ștefan Bănică Senior.

S-a născut la 11 noiembrie 1933 la Călărași, în familia lăutarului Drăgan Constandache Bănică, într-o căsuță modestă, de pe malul Borcei. Locuința în care s-a născut cel care avea să devină ulterior unul din cei mai mari actori ai comediei românești este puțin cunoscută și nu mulți știu că acolo a copilărit marele actor. Deși nimeni din familia Bănică nu mai locuiește acolo, căsuța din strada Pompierilor amintește de viața lui Ștefan Bănică Senior.

Bănică, având înclinaţii artistice, a cântat în corul de copii de la radio și a jucat în spectacole de teatru pentru şcolari. La București, a absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955. În vremea studenției făcea figurație la teatrele bucureștene. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului Bulandra, la Teatrul Naţional Radiofonic.

Pe lângă carierea sa în teatru, Ștefan Bănică Senior a strălucit și pe scena filmului românesc, unde a avut roluri răsunătoare în producții precum Cel mai iubit dintre pământeni (1993) , De ce trag clopotele, Mitică? (1982) , Nea Mărin miliardar (1978) , Păcală (1974) , Brigada Diverse intră în acţiune (1970) , Brigada Diverse în alertă (1971) , Cîntecele mării (1970) .

Până și muzica s-a prins de marele actor, astfel devenind un artist complet. Piesele lui au fost în vogă: ” Îmi acordați un dans ”, ” Cum am ajuns să te iubesc ”, ” Hai, coșar, coșar ” , ” Giogonda se mărită ” .

Deși necazurile nu l-au ocolit și a avut parte de suferințe grele, niciodată nu a arătat acest lucru pe scenă, fiind tot timpul cu zâmbetul pe buze. Fiul său, Ștefan Bănică junior spune despre tatăl său: ,,Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz.” Chiar Ștefan Bănică Senior spunea următoarele: ,, Sunt un om care n-ar supăra pe nimeni niciodată și care înțelege să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinerețe am fost un vagabond, mai bine zis, un hoinar. ”

Ștefan Bănică a murit la data de 26 mai 1995. Acesta ar fi împlinit vârsta de 85 de ani pe 11 noiembrie. Cu toate că artistul a murit prea devreme, la 61 de ani, el ne-a lăsat roluri și cântece memorabile de care ne amintim cu drag și astăzi.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ștefan_Bănică

https://retetesivedete.ro/stefan-banica-senior-vesel-pe-scena-sfasiat-de-necazuri-acasa.html

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ștefan Bănică Senior – un monstru sacru al cinematografiei românești
Loading
/
Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

„Îmi accept crucea și o sădesc, cu propriile mele mâini, în inima mea. Dacă mi-ai permite să aleg, nu aș schimba nimic, pentru că ești cu mine! Nu mă mai tem, căci am înţeles. Eu Te urmez în patima Ta și în învierea Ta”[1]. Acestea sunt cuvintele cardinalului...

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Cine m-a apropiat de Liturghie şi de Euharistie, decât Maica Domnului? Cine mi-a dat în gând atunci și acum? Mă cutremur când creștinii vin să-şi spună ofurile. La un moment dat le tremură fața, ochii, încep să plângă, şi pe mine mă topesc! Din asta trăiesc! Doamne,...

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

„Dumnezeu este dragoste. Dumnezeu este adevăr. Dumnezeu este dragostea adevărată. Lumea lui Dumnezeu este lumea dragostei; este lumea adevărului, și nu există nici un adevăr în afara dragostei. Omul nu se împlinește decât prin dragoste, și nu ajunge la adevăr decât...