Ștefan Bănică Senior – un monstru sacru al cinematografiei românești

de | mai 26, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Unul dintre cei mai mari actori români de teatru și film care s-a mai remarcat și ca un bun cântăreț. Era mereu cu zâmbetul pe buze și a înveselit generații de români. Astăzi vom vorbi despre Ștefan Bănică Senior.

S-a născut la 11 noiembrie 1933 la Călărași, în familia lăutarului Drăgan Constandache Bănică, într-o căsuță modestă, de pe malul Borcei. Locuința în care s-a născut cel care avea să devină ulterior unul din cei mai mari actori ai comediei românești este puțin cunoscută și nu mulți știu că acolo a copilărit marele actor. Deși nimeni din familia Bănică nu mai locuiește acolo, căsuța din strada Pompierilor amintește de viața lui Ștefan Bănică Senior.

Bănică, având înclinaţii artistice, a cântat în corul de copii de la radio și a jucat în spectacole de teatru pentru şcolari. La București, a absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955. În vremea studenției făcea figurație la teatrele bucureștene. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului Bulandra, la Teatrul Naţional Radiofonic.

Pe lângă carierea sa în teatru, Ștefan Bănică Senior a strălucit și pe scena filmului românesc, unde a avut roluri răsunătoare în producții precum Cel mai iubit dintre pământeni (1993) , De ce trag clopotele, Mitică? (1982) , Nea Mărin miliardar (1978) , Păcală (1974) , Brigada Diverse intră în acţiune (1970) , Brigada Diverse în alertă (1971) , Cîntecele mării (1970) .

Până și muzica s-a prins de marele actor, astfel devenind un artist complet. Piesele lui au fost în vogă: ” Îmi acordați un dans ”, ” Cum am ajuns să te iubesc ”, ” Hai, coșar, coșar ” , ” Giogonda se mărită ” .

Deși necazurile nu l-au ocolit și a avut parte de suferințe grele, niciodată nu a arătat acest lucru pe scenă, fiind tot timpul cu zâmbetul pe buze. Fiul său, Ștefan Bănică junior spune despre tatăl său: ,,Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz.” Chiar Ștefan Bănică Senior spunea următoarele: ,, Sunt un om care n-ar supăra pe nimeni niciodată și care înțelege să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinerețe am fost un vagabond, mai bine zis, un hoinar. ”

Ștefan Bănică a murit la data de 26 mai 1995. Acesta ar fi împlinit vârsta de 85 de ani pe 11 noiembrie. Cu toate că artistul a murit prea devreme, la 61 de ani, el ne-a lăsat roluri și cântece memorabile de care ne amintim cu drag și astăzi.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ștefan_Bănică

https://retetesivedete.ro/stefan-banica-senior-vesel-pe-scena-sfasiat-de-necazuri-acasa.html

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ștefan Bănică Senior – un monstru sacru al cinematografiei românești
Ștefan Bănică Senior – un monstru sacru al cinematografiei românești
/
Acoperământul Maicii Domnului | Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

Acoperământul Maicii Domnului | Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită în teologia Bisericii Ortodoxe şi de o preţuire aleasă în evlavia credincioşilor ei. Printre temeiurile cinstirii ei se numără faptul că este Născătoare de Dumnezeu (Theotokos), L-a adus în lume, născându-L pe Fiul lui...

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Vreme de 1000 de ani, Apusul și Răsăritul au fost unite în aceeași credinţă creștină. Creștini din Spania sau Galia puteau merge în pelerinaj la Locurile Sfinte și să se simtă la fel de acasă într-o biserică greacă sau siriană ca în bisericile din ținuturile lor de...

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

„Și iată-mă ortodox. Nici nu mai știu de când”. Karl Christian Felmy, 2010. În seara zilei duminicii din 9 iulie 2023 am aflat cu tristețe că diaconul Vasilij Karl Christian Felmy, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați teologi ortodocși contemporani, s-a mutat...