Ștefan cel Mare și Sfânt, cinstit la ctitoria sa din Arhiepiscopia Clujului

de | iul. 2, 2019

Mănăstirea clujeană de la Vad și-a sărbătorit marți, 2 iulie 2019, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 515 ani de la trecerea sa la Domnul și 27 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Verticalitatea lui Ștefan cel Mare și slăbănogeala noastră”, în care a relatat viața Voievodului și i-a îndemnat pe credincioși să-i urmeze exemplul.

„Sfântul Ștefan a avut o credință deosebită, s-a luptat cu păcatul și cu răutățile oamenilor. Venind aici, unde el a ctitorit Biserica, ne uităm în sus la el, constatăm verticalitatea lui duhovnicească și în același timp ne smerim văzând slăbănogeala noastră.”, a spus Mitropolitul Clujului.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Andrei l-a hirotonit întru diacon pe teologul Sebastian Liviu Dan.

Răspunsurile la slujbă au fost oferite de corul de maici de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

Mănăstirea de la Vad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, fiind pusă și sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, primind al doilea hram.

Așezământul monahal a primit în administrare și biserica monument istoric din localitatea Vad.

Aici a existat o mănăstire încă din secolele XV-XVI, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Mănăstirea clujeană de la Vad și-a sărbătorit marți, 2 iulie 2019, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 2 iulie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...