Târnosirea bisericii din Plopiş, satul de naştere al Înaltpreasfinţitului Justinian Arhiepiscopul

de | iul. 22, 2019

Duminică, 21 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica nouă din Plopiş, satul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură, în fruntea unui important sobor de preoţi, arhidiaconi şi diaconi.

 

Slujba de târnosire

După o primire frumoasă făcută la intrarea în curtea biosericii, de către preotul paroh Daniel Vasile Pop, primarul comunei, Ioan Tentiş şi mai mulţi tineri,  Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire a bisericii noi din Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, care a fost făcută cu respectarea întocmai a rânduielii târnosirii unei biserici ortodoxe.

Biserica are încheiate lucrările de finisaj exterior, are catapeteasma terminată, cu pictura realizată integral,  Sfânta Masă amenajată după noile recomandări eparhiale, proscomidiarul finalizat, un lumânărar nou contruit în afara bisericii, iar interiorul pregătit pentru pictare în tehnica frescă.

Astfel că a fost miruit cu Sfântul şi Marele Mir exteriorul, au fost introduse în piciorul Sfintei Mese Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici şi Documentul de Sfinţire, aşezate în tub de inox şi puse în nisip foarte uscat, au fost pecetluite cu ceară topită, Sfânta Masă spălată cu aghiasmă şi apă de trandafiri, iar în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost aşezate şi lipite cu ceară topită icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, Matei, Ioan, Marcu şi Luca, gravate în marmură neagră, ca să ţină cât Sfânta Masă realizată din cărămidă şi marmură albă. Pe parcursul târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat toate etapele rânduielii de sfinţire, ca să poată înţelege credincioşii ce se petrece în Sfântul Altar.

Soborul s-a rugat alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi împreună cu ei toţi credincioşii.

Hramul bisericii dat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ocazia slujbei de târnosire este „Duminica Tuturor Sfinţilor”.

 

Scurt istoric al bisericii din Plopiş

Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, a fost zidită între anii 2012-2019 „prin jertfa bunilor credincioși și sub îndrumarea preotului paroh Daniel Pop, terenul fiind donat de văduva Anuca Rus”, scrie în Documentul de Sfinţire.

ZIdirea bisericii este rodul unei colaborăti binecuvântate între preotul paroh şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, cu acceptul întrutotul al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, fiu al satului.

Sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a noului lăcaș a avut loc în data de 18 septembrie 2011, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian al Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Iustin Hodea Sigheteanul, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, protopop al Lăpușului fiind părintele Ioan Ciceu. La acest eveniment important pentru Parohia Ortodoxă Română Plopiș au fost prezenți preoții din parohiile învecinate, precum și mulțime mare de credincioși din parohiile și localitățile din jur.

Lucrările propriu-zise, potrivit proiectului noului lăcaș, inspirat de modelul bisericii Sfintei Mănăstiri Rohia, unic în această zonă a „Fisculașului”, au început în data de 11 iunie 2012, următoarea zi după prăznuirea „Duminica Tuturor Sfinților”, amenajându-se terenul și executându-se săpăturile pentru fundație.  Biserica este construită din beton şi cărămidă şi acoperită cu tablă de aluminiu de 0,7 milimetri.

Toată cărămida folosită la zidirea bisericii, precum și cei 44 de stâlpi de rezistență, de la cota 0 până la +8,5, au fost donaţi de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, fiu al satului Plopiș.

Sfintele cruci, confecționate din bară de inox, cea mare de pe turla „Pantocrator” măsurând 4 metri, și cea mică, de pe nava bisericii, măsurând 2,3 metri, au fost executate de către meșterii: Toma Băban și Florin Băban din localitatea Dănești, pe cheltuiala bunilor credincioși ai Parohiei Ortodoxe Plopiș: Valer Puț (diac) și Nicolae Giurgi. Tabla de aluminiu pentru acoperirea turlei a fost donată de către Iustin Sălnicean (fiul al satului).

Frumoasa biserică în construcție a fost împodobită cu o deosebită catapeteasmă, sculptată în lemn de tei stratificat de către firma S.C. Maximrom S.R.L., administrată de Ioan Petrișor, din localitatea Gherla, pe cheltuiala Preacuviosului Părinte Arhimandrit Dr. Veniamin Micle, fiu al satului, viețuitor în istorica Mănăstire „Bistrița-Olteană”, din județul Vâlcea. Tot pe cheltuiala Preacuviosului Părintel Arhimandrit Dr. Veniamin Micle s-au pictat în cea mai bună tehnică (pe pânză și lemn de tei stratificat) icoanele de pe catapeteasmă, pictura iconografică fiind executată de pictorul bisericesc Ioan Ștefan Sălăjan, din localitatea Bontăieni.

Lucrul cel mai important în Sfânta Biserică este Sfânta Masă, care s-a zidit din cărămidă și marmură albă, și proscomidiarul, toate acestea prin jertfelnicia bunilor credincioși: Ioan Ionce (casier), Ioan Puț (cântăreț), Cornel Pop (corator) și Valer Puț (diac), respectându-se întrutotul normativele Sfintei noastre Episcopii.

În Plopiş mai există o biserică din lemn, monument UNESCO, de o frumuseţe rară, veche de câteva sute de ani, care în prezent este în plin proces de restaurare cu fonduri europene.

 

 

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în pridvorul bisericii.

Din sobor au făcut parte Pr. Dr. Iustin Tira, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, fiu al satului, nepot al Î.P.S. Justinian Arhiepiscopul, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Protopopiatul Oaş, Pr. Daniel Vasile Pop, paroh, Pr. Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpuşului, Pr. pensionar Alexandru Câmpianu, fost preot al Filiei Plopiş, Parohia Făureşti, Pr. Mihai Tira, fiu al satului, preşedintele executiv al Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” şi nepot al Î.P.S. Justinian Arhiepiscopul, Pr. Mădălin Bontoş, fiu al satului, parohul creştinilor din Câmpu Negru – Sighetu Marmaţiei, Pr. Florian Oros – Copalnic Mănăștur, Pr. Chiuzbăian Gabriel – Negreia, Pr. Gavriș Chiuzbăian – Șurdești, Pr. Octavian Andreica – Şişeşti, Pr. Florian Daniel – Făureşti, Pr. Andrei Chira – Cavnic, Pr. Gavriş Florian – Blidari, Baia Mare, alţi preoţi invitaţi, diaconi şi arhidiaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Mulţime mare de credincioşi au venit la această slujbă de târnosire, eveniment unic în viaţa unei biserici, între aceştia aflându-se primarul Ioan Tentiş al comunei Şişeşti şi viceprimarul Gavril Costin. Credincioşii, în mare număr, au purtat straie populare din zona folclorică a Fisculaşului, precum şi din alte zone ale Eparhiei.

 

Cuvântul de învăţătură

La momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei şi învăţămintele pe care trebuie să le tragă un creştin din celel relatate de Sfânta Evanghelie:

„Costatăm că este  atât de înfricoşător iadul, că nici demonii nu doresc să meargă în el. Atât este de înfricoşător locul de chinuire pentru veşnicie. Atunci noi să nu ne îngrozim? Deci, să lucrăm în viaţa noastră ca să ne salvăm de la iad şi să nu ajungem în acel loc de chin. Că Dumnezeu nu vrea. Este alegerea noastră, este alegerea omului. Liberă. Acesta este un lucru pe care trebuie să îl reţinem: cât de înfricoşător este iadul, că nici demonii nu doresc să meargă acolo, decât atunci la Judecata finală, când vor fi aruncaţi în iezerul cel de foc. Nu vor mai avea opţiune. Până atunci încearcă şi ei să îşi salveze starea în care sunt. Oricum, una cumplită. Un alt lucru pe care trebuie să-l învăţăm de aici şi din faptul că Mântuitorul a permis să intre în turma de porci şi să facă această pagubă gadarenilor este, după interpretarea Sfinţilor Părinţi, cea a faptului că locuitorii din ţinutul gadarenilor, evrei fiind, n-ar fi avut voie să crească porci, deşi noi putem să interpretăm că îi ţineau pentru comerţ, nu pentru consum. Oricum, erau foarte legaţi de cele materiale. Şi atunci, Mântuitorul a arătat că fac un rău şi a permis acea pagubă.”

 

Distincţii

Cu ocazia târnosirii aceste biserici din satul de naştere al Înaltpreasfinţitului Justinian Arhiepiscopul, în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat mai multe distincţii.

Întâi, Preotul paroh Daniel Vasile Pop a primit Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, pentru strădania de a fi ridicat această biserică în doar 8 ani şi pentru implementarea proiectului de reabilitare a bisericii monument istoric. De asemenea, a primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, emisă cu ocazia Anului Omagial al Satului Românesc.

Părintele Dr. Iustin Tira, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, fiu al satului, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.

Părintele Mihai Tira, fiu al satului, preşedintele  Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” a fost distins tot cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru acribia dovedită în editarea operei Părintelui Justinian Arhiepiscopul.

Părintele Arhim. Dr. Veniamin Micle, de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, fiu al satului, a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, pentru ajutorul dat bisericii din sat şi pentru întreaga sa operă literară.

Primarul Ioan Tentiş a primit, de asemenea, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru buna colaborare şi sprijinirea Parohiei Plopiş.

Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, pentru eforturile făcute la ridicarea acestei biserici.

Diplome de vrednicie au primit consilierii parohiali, cântăreţii bisericii şi binefăcătorii.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea credincioşilor o icoană a Maicii Dimnului şi un coş cu flori.

 

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...