Tehnologie-ortodoxie-ecologie cu Pr. Prof Liviu Vidican Manci și Silviu Man

de | nov. 5, 2023

…Fiindcă, deși aurul şi argintul din Scripturi se vor fi preschimbat azi în siliciu şi carbon, în pixeli și date, consecințele vor fi aceleaşi:
„Idolii lor sunt argint și aur, lucru
de mână omenească:
Gură au și nu grăiesc,
ochi au și nu văd
Urechi au și nu aud,
nas au și nu miros,
Cu mâinile lor nu pipăesc, cu picioarele
lor nu merg, iar din gâtlejul lor
nu scot nici un glas.
La fel cu ei fi-vor cei ce i-au
făurit, toți cei ce își pun nădejdea în
idoli.” (Psaltirea, Capitolul 115)
Tema interacțiunii între tehnologie, ortodoxie și ecologie este una relativ nouă. Puțini sunt cei care se încumetă să privească problema în ochi și să emită opinii, iar aceasta datorită rapidității cu care se schimbă lumea sub influența tehnologiei, pe de o parte, dar mai ales datorită efectelor ei evidente asupra spiritualității și a ecologiei.
Am propus dezbaterea având subiecte tehnologie/ortodoxie/ecologie, avându-i ca invitați ai emisiunii „Dialoguri” pe Pr. Prof Liviu Vidican Manci, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai și dl Silviu Man – binecunoscut autor, care în anul 2016, a tradus lucrarea lui Neil Postman, „Distracția care ne omoară. Discursul public în epoca televizorului”, interesat de filosofia tehnologiei, ecologie media (domenii din care a tradus articole și eseuri), de asemenea, cu preocupări în antropologie corporală, agricultură sustenabilă și „alte tărâmuri”, cum mărturisește chiar domnia sa pe site-ul Syntopic – un proiect publicistic ce promovează dezbaterea civilizată în spațiul românesc și pe care vă invit să-l explorați.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Tehnologie-ortodoxie-ecologie cu Pr. Prof Liviu Vidican Manci și Silviu Man
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...

Aniversare Radio Cluj – 70 de ani  | Manager Bogdan Roșca (AUDIO)

Aniversare Radio Cluj – 70 de ani | Manager Bogdan Roșca (AUDIO)

Radio Cluj – parte a Societății Române de Radiodifuziune, a aniversat 70 de ani de la primul semnal în eter, un moment special pe care Radio Renașterea l-a marcat prin invitația pe care a lansat-o managerului instituției, dl Bogdan Roșca-Zasmescu, de a ne vorbi despre...