Teologi doctoranzi clujeni, la Conferința internațională din Kiev

de | mart. 29, 2019 | Actualitatea religioasă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitulul Clujului, Maramureșului și Sălajului, doi studenți doctoranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, originari din Republica Moldova: arhim. Iov (Cristea), viețuitor al mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Curchi (R. Moldova), și teologul Serghei Crudu, asistentul personal al PS Siluan, Episcopul Orheiului și Vicarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, au participat la Conferința teologică internațională „Student Science in a Theological School”, ediția a X-a, care a avut loc în data de 26 martie 2019, la Academia Teologică din Kiev, Ucraina.

 

Ediția jubiliară din acest an, dedicată aniversării a 240 de ani de la nașterea vrednicului ierarh ortodox, Sfântul Filaret (Amfiteatrov, 1779-1857), Mitropolit al Kievului și Galițkului în perioada 1837-1857, a întrunit în Sala de Conferințe a Lavrei Peșterilor de la Kiev, teologi reprezentanți ai Școlilor de Teologice Ortodoxă din mai multe țări, ca: Ucraina, România, Serbia, Franța, Belarus, Polonia, precum și profesori și studenți ai Academiei și Seminarului din Kiev, dar și din alte orașe ale Ucrainei.

Din prezidiu au făcut parte: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei), Preafericitul Onufrie, Mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine; Egumenul Lavrei Pecerska din Kiev, Mitropolitul Pavel de Vâșgorod și Cernobâl; Președintele lucrărilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Antonie de Borispolsk și Brovarsk; Președintele Comitetului de Învățământ în cadrul Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Arhiepiscopul Clement de Nizinsk și Priluțk; precum și Vicarii Mitropoliei Kievului: Episcopul Victor de Barișivsk și Rectorul Academiei și Seminarului Teologic din Kiev, Episcopul Silvestru de Belgorodsk.

În cadrul conferinței, în plen, pr. arhim. Iov (Cristea), doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a prezentat referatul întitulat: „Legăturile duhovnicești ale intelectualității ruse cu mănăstirea Optina în sec. XIX”, realizat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al facultății clujene.

După încheierea referatelor prezentate în plen, lucrările conferinței s-au desfășurat pe nouă secțiuni: Teologia biblică, Teologia dogmatică, Istoria Bisericii, Biserica Ortodoxă în secolul XX, Istoria Școlilor teologice, Teologia liturgică, Slujirea socială în misiunea Bisericii, Disciplinele practice bisericești și Problemele comune ale teologiei, filosofiei și culturii.

În cadrul secțiunii „Teologia biblică”, doctorandul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, teologul Serghei Crudu, a prezentat un referat întitulat: „Omul – făptura micșorată cu puțin față de Dumnezeu. Isagogie și exegeză la psalmul 8”, realizat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În cadrul întâlnirii cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, PF Părinte Onufrie, teologii clujeni, originari din Basarabia, au transmis mesajul de salut al Mitropolitului Clujului, ÎPS Părinte Andrei, dar și cel al conducerii Facultății de Teologie din Cluj.

La rândul său, PF Părinte Mitropolit Onufrie, și-a exprimat profunda bucurie pentru prezența teologilor clujeni la cea de-a X-a ediție a Conferinței studențești de la Academia Teologică din Kiev, cu care a vorbit foarte cald și cu multă deschidere în limba română, transmițând mesajul de mulțumire și recunoștință ÎPS Părinte Mitropolit Andrei și conducerii Facultății de Teologie din Cluj pentru frumoasa colaborare dintre cele două instituții teologice, dar și pentru găzduirea cu multă căldură și dragoste de fiecare dată la Cluj a ierarhilor și reprezentanților Bisericii Ortodoxe din Ucraina, precum și a profesorilor și studenților Academiei și Seminarului de la Kiev în cadrul diverselor activități rezultate în urma Acordului de colaborare între cele două instituții, care a fost semnat la 4 noiembrie 2011.

De asemenea, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine a menționat că asemenea întâlniri între studenții teologi din diferite Biserici locale, mărturisesc unitatea Bisericii Ortodoxe și întăresc dragostea frățească și comuniunea dintre noi.

Pe parcursul aflării în Lavra Peșterilor din Kiev, reprezentanții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au vizitat mai multe mănăstiri din capitala Ucrainei, au participat la slujbe, au făcut cunoștință cu programele academice ale instituțiilor teologice, au participat la întâlnirile cu studenții originari din R. Moldova și Bucovina (Ucraina), care studiază în acele instituții teologice, și au purtat discuții prietenești cu reprezentanții celorlalte Biserici Ortodoxe la aceste manifestații teologice studențești, conform celor relatate de drd. Serghei Crudu.

Ultimele articole

AUDIO  Biserica de lemn din Gârbău Dejului

AUDIO Biserica de lemn din Gârbău Dejului

În ediția din această săptămână a rubricii „Biserici de lemn din patrimoniul județului Cluj” vă invităm printre dealurile domoale din jurul Dejului, pentru a descoperi o biserică veche, aparent modestă, dar fermecătoare. Este vorba de biserica de lemn din Gârbău...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...