Tradiționalul concert de colinde al Corului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca

de | dec. 17, 2023

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a avut loc duminică seara, 17 decembrie 2023, tradiționalul concert de colinde susținut de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și de dirijorul secund Sergiu Stanciu.

Evenimentul s-a desfășurat după slujba Vecerniei și după cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, rostit în cadrul programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos și cu Preasfânta Sa Maică”.

 

Din programul concertului au făcut parte colinde tradiţionale, prelucrări corale şi lucrări semnate de Ioan D. Ghirescu, Ioan Costescu, Valentin Teodorian, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu, Șerban Marcu, Ioan Brie, Vasile Stanciu, Achim Stoia, Teodor Teodorescu, Ioana Ghica Comănești și Tiberiu Bredician.

La finalul concertului, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat membrilor corului un scurt cuvânt duhovnicesc și le-a mulțumit pentru colind și pentru că în duminici și în sărbători înfrumusețează slujbele din Catedrală prin cântul lor.

 

Concertul a fost transmis în direct pe frecvențele Radio Renașterea și a fost prezentat de arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

https://www.youtube.com/watch?v=3uyN3y0EFGA

 

După concertul din Catedrală, la Reședința Mitropolitană din Piața Avram Iancu, membrii corului l-au colindat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. Ca răsplată pentru colind, ierarhul le-a oferit cozonac și câte un calendar creștin ortodox cu însemnări pentru anul 2024.

Scurt istoric

Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost înființat în luna martie a anului 1922, la inițiativa Episcopului Nicolae Ivan, primul întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului.

Dacă la început din acest grup făceau parte doar bărbați, în 1925 a devenit cor mixt, fiind dirijat de profesorul dr. Vasile Petrașcu. Părintele arhidiacon profesor Ioan Brie a preluat această formație în anul 1946 și a condus-o mai bine de 60 de ani. Din anul 2007, dirijor al acestui cor este părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, profesor de Muzică bisericească și ritual la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, iar din anul 2010, corul îl are ca dirijor secund pe Sergiu Stanciu.

Corul este format din teologi, precum și muzicieni, cu studii superioare de muzică, care au activat sau activează în cadrul celor două instituţii de cultură din Cluj-Napoca: Filarmonica de Stat „Transilvania” şi Opera Națională Română.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...