Vecernia din Duminica Paștilor, numită și „A doua Înviere” | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mai 2, 2021 | Actualitatea religioasă

În prima zi a Sfintelor Paști, 2 mai 2021, începând cu ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, au oficiat slujba specială a Vecerniei din prima zi de Paști, numită și „A doua Înviere”. Ierarhii au avut alături un sobor de preoţi şi diaconi, printre care slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la cele două școli teologice din municipiu.

În cadrul Vecerniei speciale a fost citită Evanghelia în 12 limbi. Pericopa evanghelică care s-a citit cuprinde versetele de la 19 la 25 din capitolul 20 al Evangheliei după Ioan. Aceasta are o semnificaţie aparte, arătând faptul că Hristos a venit să mântuiască toate popoarele lumii.

Răspunsurile la strană au fost date de cântăreții Catedralei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a susținut programul catehetic „O seară cu Domnul Hristos și cu Preasfânta Sa Maică”, care are loc în fiecare duminică seara, în cadrul căruia a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind despre faptul că „omul a fost creat perfect, după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”.

 

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhidiacon pe diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al Episcopului-vicar.

De asemenea, în semn de apreciere și recunoștință, preoților slujitori și diaconilor din cadrul Catedralei Mitropolitane, chiriarhul le-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, în contextul împlinirii, în toamna aceasta, a 100 de ani de la alegerea, hirotonirea și instalarea Episcopului Nicolae Ivan în tronul reînființatei Eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului.

Astfel, au fost gratulați următorii: arhim. Simeon Pintea, protos. Natanael Zanfirache, protos. Iosif Moldovan, pr. prof. Valer Bel, pr. prof. Ioan Chirilă, pr. prof. Stelian Tofană, pr. prof. Vasile Stanciu, pr. prof. Ioan Bizău, arhid. Petru Buta, arhid. Cristian Deneș și arhid. Alexandru Salvan.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Campania „Încalță un copil de toamnă”, la a treia ediție

Campania „Încalță un copil de toamnă”, la a treia ediție

Unul din trei copii din România este expus riscului de sărăcie, iar țara noastră are cei mai  mulți copii nevoiași, din Europa, arată datele celui mai recent Eurostat. Pentru aceste mici suflete sărace ale României, de trei ani consecutiv, există Campania „Încalță un...

Viața părintelui Arsenie Boca

Viața părintelui Arsenie Boca

La data de 28 noiembrie 1989, a trecut la cele veșnice vrednicul de pomenire părinte Arsenie Boca, care este înmormântat la Mănăstirea Prislop. Așadar, anul acesta se împlinesc 32 de ani de la mutarea sa la cereștile lăcașuri. „Învățați cele patru evanghelii pe...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cociu

Binecuvântare arhierească în Parohia Cociu

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 27 noiembrie 2021, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Cociu, Protopopiatul Beclean, cu prilejul pensionării preotului...