Vernisajul expoziţiei „Pulsațiile vieții”, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului

de | sept. 21, 2023

Muzeul de Artă din Cluj‑Napoca găzduieşte în perioada 21 septembrie – 15 octombrie, expoziţia de pictură și artă decorativă „Pulsaţiile vieţii” a artiştilor plastici Teodor Botiş (pictură) şi Manuela Botiş (artă decorativă şi pictură), fiind dedicată profesoarei Elena Constanța Botiș, soție, mamă și dascăl devotat.

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 21 septembrie, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoa, în prezenţa autorilor şi a mai multor invitaţi, printre care s-au numărat  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu această ocazie, au luat cuvântul și au transmis mesaje de apreciere și felicitare: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, poetul Horia Bădescu și Gelu Teampău-Luca.

„Pe lângă faptul că fac o muncă artistică deosebită, familia Botiș este o familie care se preocupă de a-i forma pe cei tineri. Am admirat expoziția, care e minunată. Cine cunoaște familia, știe că au fost dăruiți de Dumnezeu cu har artistic. La soroace deosebite le și urăm, după cum spunea Sfântul Ioan Evanghelistul: <<Să mergi cu sănătatea, așa cum bine mergi cu sufletul>>”, a transmis Mitropolitul Andrei.

De asemenea, alocuțiuni au rostit și artiștii expozanți Teodor Botiș și Manuela Botiș. Manifestarea artistică a fost moderată și prezentată de Kis-Pállukács Hajnal.

„Prin artă e cea mai frumoasă formă de a celebra pe cineva. Trebuie să simțim, să ne bucurăm de ziua de azi, pentru că trăim, că suntem împreună și ne simțim bine. În prezent lucrez la o campanie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca care se va extinde. Va fi o expoziție pentru acest spital”, a declarat artistul Manuela Botiș, la finalul vernisajului, pentru cotidianul Făclia.

Expoziția „Pulsațiile vieții” va putea fi vizitată până în data de 15 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17.00.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Muzeul de Artă Cluj‑Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj.

Scurtă biografie

Pictorul clujean Teodor Botiş s-a născut în 20 august 1938, în Gherla, judeţul Cluj. A frecventat cursurile secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, clasa profesorului Aurel Ciupe, absolvind în 1962. Artistul a desfăşurat o intensă activitate didactică, mai întâi la Facultatea de Desen din cadrul Institutului Pedagogic (1962-1973), apoi la catedra de pictură a Institutului „Ion Andreescu” (1974-1994). Membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1969, a deschis zeci de expoziții personale și a participat la peste 300 de expoziţii de grup, în ţară şi în străinătate, având lucrări în colecţii personale şi muzee din țară și de peste hotare. A fost distins cu numeroase ordine, premii şi diplome de excelenţă.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. Vasile Crişan şi conf. univ. Raveca Brânzaş, Manuela Botiş a participat, din 1986 până în prezent, la peste 300 de expoziţii de artă decorativă şi pictură, atât în țară, cât și în străinătate. Din 1996, artista este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din anul 2012 este membră a Organizaţiei Olympic Fine Arts. Lucrări semnate de artistă se află în colecții particulare din Europa, Asia, America, Australia. A fost distinsă cu numeroase premii, medalii și diplome de excelență.

În lucrările celor doi artişti plastici sunt abordate şi teme religioase ce exprimă complexitatea şi profunzimea trăirii spirituale creştine.

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Oana Rusu / Ziarul Lumina și Iulia Ghidiu / Ziarul Făclia

Foto credit: Feleki István / Evenimente Muzeul de Artă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...