Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda (Ioan 5, 1-15) | Duminica a IV-a după Paști

de | mai 26, 2024

Pericopele evanghelice rânduite a fi citite între sărbătoarea Învierii Domnului și cea a Pogorârii Sfântului Duh sunt preluate din Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

Știm că simbolul iconografic al Evanghelistului Ioan este vulturul, ceea ce înseamnă înălțimea cugetării sale și perspectiva clară în care ni-l descoperă pe Domnul nostru Iisus Hristos ca Logos creator, preexistent și întrupat pentru viața și mântuirea lumii.

Slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda, protagonistul Evangheliei de astăzi, nu este doar un nefericit, ca miile și milioanele de suferinzi și bolnavi, ci un adevărat semn, un simbol, o parabolă vie a căderii protopărinților Adam și Eva.

Asemenea orbului din naștere, și slăbănogul era imaginea teribilă a umanității căzute, paralizate și orbite spiritual, neputincioasă și fără nicio perspectivă de ieșire din mediul nociv, sufocant al răului care a intrat în lume prin căderea protopărinților din orizontul comuniunii cu Creatorul.

Evanghelie și Liturghie
Evanghelie și Liturghie
Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda (Ioan 5, 1-15) | Duminica a IV-a după Paști
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

În ce constă viața veșnică? | Duminica a 7-a după Paști

În ce constă viața veșnică? | Duminica a 7-a după Paști

Ev. Ioan 17, 1-13; Rugăciunea lui Iisus „Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora...

Îngrijirea bolnavilor

Îngrijirea bolnavilor

În cadrul emisiunii de astăzi, vom aborda un subiect legat de îngrijirea bolnavilor. Cu toți am avut parte de momente când o persoană dragă a suferit o problemă de sănătate, moment în care ne-am întrebat: „Cu ce pot să fiu de folos?”. După cum bine-știm, sănătatea e...

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire, aspecte privind: Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe tradiția...