Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda (Ioan 5, 1-15) | Duminica a IV-a după Paști

de | mai 26, 2024

Pericopele evanghelice rânduite a fi citite între sărbătoarea Învierii Domnului și cea a Pogorârii Sfântului Duh sunt preluate din Sfânta Evanghelie de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

Știm că simbolul iconografic al Evanghelistului Ioan este vulturul, ceea ce înseamnă înălțimea cugetării sale și perspectiva clară în care ni-l descoperă pe Domnul nostru Iisus Hristos ca Logos creator, preexistent și întrupat pentru viața și mântuirea lumii.

Slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda, protagonistul Evangheliei de astăzi, nu este doar un nefericit, ca miile și milioanele de suferinzi și bolnavi, ci un adevărat semn, un simbol, o parabolă vie a căderii protopărinților Adam și Eva.

Asemenea orbului din naștere, și slăbănogul era imaginea teribilă a umanității căzute, paralizate și orbite spiritual, neputincioasă și fără nicio perspectivă de ieșire din mediul nociv, sufocant al răului care a intrat în lume prin căderea protopărinților din orizontul comuniunii cu Creatorul.

Evanghelie și Liturghie
Evanghelie și Liturghie
Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda (Ioan 5, 1-15) | Duminica a IV-a după Paști
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Felurile rugăciunilor

Felurile rugăciunilor

Vom vorbi și în cadrul acestei emisiuni despre rugăciune. Ea ne leagă de Dumnezeu și lucrează la mântuirea noastră. Rugăciunea noastră are atât un caracter particular cât și unul public; ambele sunt necesare și complementare. De felul cum lucrează în noi rugăciunea...

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc (2)

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc (2)

  „Că de-aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinți; că pe voi eu v’am născut întru Hristos Iisus prin Evanghelie” (1 Corinteni 4, 15)   Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea...