Ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei Române: 18 ani de la prima apariție

de | feb. 7, 2023

Marți se împlinesc 18 ani de la apariția primului număr al Ziarului Lumina, publicat în 7 februarie 2005. Data primei apariții a fost și un omagiu adus vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, care, în ziua respectivă, împlinea 90 de ani.

Inițiativa a aparținut laicatului ortodox, mai precis unui grup de tineri jurnaliști și teologi care au primit în acest sens binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Primul cotidian creștin din România, inițial intitulat Lumina, a devenit în 2007 cotidianul Patriarhiei Române, cu titlul de Ziarul Lumina.

Prima ediție națională a fost publicată la București, în 27 noiembrie 2007. într-un tiraj de opt mii exemplare.

Activitatea cotidianului a fost completată, din 16 octombrie 2005, cu săptămânalul Lumina de Duminică, care face parte, alături de Vestitorul Ortodoxiei, din Publicațiile Lumina.

Anul trecut, primul cotidian creștin din România a ajuns la ediția cu numărul 5.000, moment marcat de-a lungul anului prin mai multe evenimente.

Cotidianul Patriarhiei are o medie lunară de aproximativ 22 de mii de exemplare pe zi și este publicat integral și online la ziarullumina.ro.

Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române a fost ulterior extins cu mijloacele de comunicare în masă audiovizuale și digitale: Radio Trinitas, Trinitas TV, Agenția de știri Basilica.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...