Ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei Române: 18 ani de la prima apariție

de | feb. 7, 2023

Marți se împlinesc 18 ani de la apariția primului număr al Ziarului Lumina, publicat în 7 februarie 2005. Data primei apariții a fost și un omagiu adus vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, care, în ziua respectivă, împlinea 90 de ani.

Inițiativa a aparținut laicatului ortodox, mai precis unui grup de tineri jurnaliști și teologi care au primit în acest sens binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Primul cotidian creștin din România, inițial intitulat Lumina, a devenit în 2007 cotidianul Patriarhiei Române, cu titlul de Ziarul Lumina.

Prima ediție națională a fost publicată la București, în 27 noiembrie 2007. într-un tiraj de opt mii exemplare.

Activitatea cotidianului a fost completată, din 16 octombrie 2005, cu săptămânalul Lumina de Duminică, care face parte, alături de Vestitorul Ortodoxiei, din Publicațiile Lumina.

Anul trecut, primul cotidian creștin din România a ajuns la ediția cu numărul 5.000, moment marcat de-a lungul anului prin mai multe evenimente.

Cotidianul Patriarhiei are o medie lunară de aproximativ 22 de mii de exemplare pe zi și este publicat integral și online la ziarullumina.ro.

Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române a fost ulterior extins cu mijloacele de comunicare în masă audiovizuale și digitale: Radio Trinitas, Trinitas TV, Agenția de știri Basilica.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...