Zilele Colegiului Ortodox din Cluj-Napoca, Ediția a III-a | Seară de cântec, la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | nov. 27, 2023

În perioada 26 – 29 noiembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfășoară a treia ediție a Zilelor Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, instituția de învățământ organizează o serie de evenimente cultural-artistice, cu scopul de a marca trei ani de la dobândirea titulaturii de colegiu, precum și pentru a evoca personalitatea Mitropolitului Nicolae Colan, patronul spiritual al școlii, cel care a pus bazele învățământului preuniversitar confesional la Cluj-Napoca.

Elevii și cadrele didactice au pregătit o serie de evenimente și activități dintre cele mai diverse: ateliere de creație literară și artistică, expoziții, discuții tematice, experimente științifice, activități sportive, seară de cântec, dar și momente de rugăciune și de evocare a patronului școlii.

Luni seara, 27 noiembrie, de la ora 19:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat de demisolul Catedralei Mitropolitane, a avut loc o seară de cântec și culoare, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În deschidere, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, oferindu-le celor prezenți câteva modele de viețuire creștină, precum și sfaturi și îndemnuri duhovnicești.

La acest eveniment, elevii talentați din ciclul gimnazial al Colegiului Ortodox au adus în fața auditoriului mai multe momente muzicale vocale și instrumentale. Un program artistic special a fost susținut de Corul „Sfânta Ecaterina” al ciclului gimnazial de la această școală, dirijat de arhid. prof. Daniel Frumos, acompaniat la pian de Maria Taloș, studentă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

În cadrul serii, un grup de elevi din clasa a VI-a C. a jucat Actul I din piesa de teatru „Păhărelul cu nectar”, scrisă de Mitropolitul Bartolomeu Anania. Totodată, a avut loc și vernisajul expoziției de pictură și desen (coordonator arhid. prof. Cristian Hideg), unde cei prezenți au putut admira câteva lucrări ale elevilor.

Manifestarea cultural-artistică a fost prezentată și moderată de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

Evenimentele dedicate Zilelor Colegiului au debutat duminică, 26 noiembrie, în paraclisul instituției de învățământ din Piața Avram Iancu, nr. 18, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, cu prilejul prăznuirii Sfintei Ecaterina, protectoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial, pomenită în calendarul ortodox la data de 25 noiembrie. La finalul slujbei a fost pomenit și comemorat patronul acestei instituții de învățământ, Mitropolitul Nicolae Colan, cel care a pus bazele învățământului preuniversitar confesional în Cluj-Napoca. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a înființat primul liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

În același context, luni, 27 noiembrie, de la ora 12:00, s-a desfășurat concursul interdisciplinar „MateGim”, aflat la a V-a ediție, care a reunit elevi din zece școli clujene.

Scurt istoric

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” își desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), Episcop al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1936-1957, cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2023-2024 a început cu un efectiv de aproximativ 1000 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune; iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din această toamnă, elevii de gimnaziu învăță într-o nouă clădire, modernizată și dotată printr-un proiect european, investiție ce a costat peste 3 milioane de euro. Clădirea a fost inaugurată la începutul anului școlar, luni, 11 septembrie 2023. Lucrările de modernizare și extindere au fost realizate, prin finanțare europeană, de Primăria municipiului Cluj-Napoca. În urma acestora, capacitatea clădirii, unde învață elevii din ciclul gimnazial de la Colegiul Ortodox, a crescut de la 276 la 400 elevi. Corpul existent al școlii a fost supraetajat cu un nivel, spațiu în care au fost amenajate 5 noi săli de clasă. După modernizare, întreaga clădire beneficiază de: 16 săli de clasă, 5 laboratoare, o sală profesorală, o sală de muzică, o sală de pictură, o sală festivă multifuncțională, o sală de mese, precum și o bibliotecă și o arhivă.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...