Zilele Hramului în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

de | nov. 25, 2023

În perioada 25 – 28 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, este prezent, la invitația Preasfințitului Părinte Macarie, în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu prilejul evenimentelor organizate în cinstea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și al acestei eparhii, și în contextul aniversării a 15 ani de la înființarea eparhiei.

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica Paraclis Episcopal din Copenhaga, Danemarca, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, și cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsurile liturgice, precum și mai multe balade și colinde tradiționale, au fost oferite de Corul Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, satul natal al Preasfințitului Părinte Macarie.

Invitatul special al manifestărilor dedicate acestei sărbători este părintele arhimandrit Zaharia Zaharou, starețul Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Sfinția Sa a fost decorat de Preasfințitul Părinte Macarie cu Ordinul „Crucea Nordului” și a susținut o conferință cu tema: „Preoția și Sfânta Liturghie”, urmată de convorbiri duhovnicești.

De asemenea, distincții au fost conferite și mai multor invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Așadar, Ordinul „Crucea Nordului” a fost oferit părintelui arhidiacon Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al Preasfințitului Părinte Benedict, precum și primarului localității Spermezeu, domnului Sorin Hognogi și viceprimarului aceleiași localități, domnului Alexandru Vidican.

Pe parcusul zilelor hramului, credincioșii din Peninsula Scandinavă se pot închina raclei cu moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan – nevoitori la Mânăstirea Sihăstria Putnei în secolul al XVIII-lea – , adusă special pentru acest eveniment, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de o delegație din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA