Ziua de Rugăciune pentru Creație 2023: Mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu

de | aug. 31, 2023

„Lupta pentru drepturile omului nu poate ignora că aceste drepturi sunt amenințate de schimbările climatice, de deficitul de apă potabilă, de sol fertil și aer curat, dar și de degradarea mediului în general”, a subliniat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului în Mesajul prilejuit de Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, serbată la începutul anului bisericesc, 1 septembrie.  

În Mesaj sunt atinse diferite teme de actualitate, printre care și cea a războiului din Ucraina. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu atrage atenția că „Orice acțiune de război este și un război asupra creației, este o amenințare foarte serioasă împotriva mediului natural”.

Patriarhul Constantinopolului enumeră câteva dintre efectele nefaste ale războiului: „Poluarea atmosferei, a apelor și a pământului prin bombardări, riscul holocaustului nuclear, emisiile radiațiilor periculoase de la centralele nucleare care produc energie electrică, praful carcinogen de la clădirile bombardate, distrugerea pădurilor și epuizarea terenurilor agricole arabile”.

Sanctitatea Sa a utilizat Mesajul de la începutul anului bisericesc să reînnoiască apelul pentru încetarea războiului și începerea dialogului sincer.

Patriarhul Bartolomeu amintește totodată de impactul pe care îl au inițiativele Patriarhiei Ecumenice în domeniul ecologiei și evidențiază răspunsul la criza ecologică oferit de Mitropolitul Ioan de Pergam, pe care îl numește pionier în domeniul teologiei ecologice.  

Mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu la începutul anului bisericesc și pentru Ziua de Rugăciune pentru Creație

Bartolomeu 
Prin mila lui Dumnezeu 
Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic 
Către plenitudinea Bisericii 
Har, pace și milă de la Creatorul a toată făptura, 
Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos 

Preacinstiți frați ierarhi și preaiubiți fii în Domnul, 

Cu bunăvoința Începătorului și Plinitorului credinței noastre, intrăm astăzi în noul an bisericesc și sărbătorim în psalmi și în cântări, pentru a 35-a dată, Ziua protecției mediului înconjurător. 

Ne bucurăm de impactul inițiativelor ecologice ale Patriarhiei Ecumenice nu doar în lumea creștină, ci și în alte religii, în parlamente și printre politicieni, în domeniul societății civile, al științei, al mișcărilor ecologice și de tineret. În cele din urmă, fiind o problemă globală, criza ecologică poate fi rezolvată doar prin sensibilizare și mobilizare mondială. 

De asemenea, ne exprimăm mulțumirea că s-a înțeles definitiv legătura directă dintre problemele ecologice și cele sociale și, mai ales, faptul că distrugerea mediului natural afectează în primul rând pe cei mai săraci ai pământului.  

Corelarea activităților ecologice și sociale reprezintă speranța pentru viitor, deoarece putem avea o dezvoltare sustenabilă și progres doar când suntem preocupați de integritatea creației și protejarea demnității umane și a drepturilor omului. 

Este caracteristic faptul că astăzi se pune un accent pe necesitatea „expansiunii ecologice” a drepturilor omului. Într-adevăr, este vorba despre „a patra generație” de drepturi – alături de drepturile individuale și civice, sociale, culturale și de solidaritate – ceea ce se referă la asigurarea precondițiilor de mediu ale acestora. 

Lupta pentru drepturile omului nu poate ignora că aceste drepturi sunt amenințate de schimbările climatice, de deficitul de apă potabilă, de sol fertil și aer curat, dar și de „degradarea mediului” în general.  

Consecințele crizei ecologice trebuie confruntate întâi de toate la nivelul drepturilor omului. Este de la sine înțeles că aceste drepturi, în toate aspectele și dimensiunile lor, reprezintă o unitate indivizibilă și că protejarea lor este inseparabilă. 

Acest context include și tratarea efectelor cauzate de atacul Rusiei asupra Ucrainei, care se asociază cu dezastre ecologice teribile. Orice acțiune de război este și un război asupra creației, este o amenințare foarte serioasă împotriva mediului natural.  

Poluarea atmosferei, a apelor și a pământului prin bombardări, riscul holocaustului nuclear, emisiile radiațiilor periculoase de la centralele nucleare care produc energie electrică, praful carcinogen de la clădirile bombardate, distrugerea pădurilor și epuizarea terenurilor agricole arabile – toate acestea mărturisesc faptul că poporul și ecosistemul Ucrainei au trecut și continuă să treacă prin pierderi incalculabile. Repetăm cu glas răspicat: Să înceteze imediat războiul și să înceapă dialogul sincer! 

În fața tuturor acestor provocări, Sfânta și Marea Biserică a lui Hristos continuă lupta ei pentru integritatea creației, în deplină cunoștință că grija ei pentru mediul natural nu este doar o activitate adițională în viața ei, ci o expresie esențială și realizarea acesteia ca o extensie a Sfintei Euharistii în toate formele și dimensiunile bunei mărturii în lume.  

Aceasta a fost și cea mai valoroasă moștenire a pionierului în teologie ecologică, vrednicul de pomenire Mitropolit Ioan de Pergam. Recunoscându-i contribuția imensă, încheiem mesajul nostru patriarhal cu ocazia sărbătorii Indictionului cu ceea ce scrie el despre Sfânta Euharistie ca un răspuns holistic la problemele ecologice curente:

În Sfânta Liturghie, lumea naturală și materială participă într-o unitate inseparabilă alături de toate simțurile. Nu există nicio antiteză între subiect și realitatea obiectivă. Nu există nicio atitudine cuceritoare a rațiunii umane față de lumea care o înconjoară. Această lume nu stă împotrivă, nu este un obiect al omului, ci este asumată și împărtășită. Sfânta Împărtășanie nu este doar unirea noastră cu Dumnezeu și cu ceilalți, ci și asumarea mâncării, acceptarea și aprecierea mediului natural, încorporarea materiei și nu doar consumarea materiei. Sfințenia care însoțește o asemenea stare, fiorul divin care pătrunde această relație, este diametral opusă tehnologiei și răspunsul la problema noastră ecologică. Și pentru acest motiv, Sfânta Euharistie este cel mai bun lucru pe care Ortodoxia îl are de oferit lumii contemporane”. 

Vă dorim un an bisericesc binecuvântat, frați și fii întru Domnul! 

Al vostru fierbinte rugător către Dumnezeu,  

Bartolomeu al Constantinopolului 

1 septembrie 2023 

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Papachristou

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România. Cea mai nouă producție a Operei clujene va...

Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită românii din afara granițelor la București, pentru o serie de manifestări dedicate lor și desfășurate în perioada 24-26 mai 2024. „Îi așteptăm acasă pe toți cei care își asumă cu mândrie identitatea românească...