Ziua Internațională a Tineretului Ortodox: Uniți în rugăciune și fapte bune

de | feb. 2, 2024

Tinerii ortodocși din întreaga lume celebrează vineri, 2 februarie 2024, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox.

Biserica Ortodoxă Română organizează periodic, începând din 2014, Întâlniri ale Tineretului Ortodox (ITO) din întreaga lume.

Patriarhul Daniel despre relația Bisericii cu tinerii

„Aspirațiile spre bine și frumos ale tinerei generații trebuie susținute de întreaga societate, care are responsabilitatea de a-i orienta pe tineri și de a le cultiva încrederea pentru a iubi valorile spirituale, morale și culturale perene”, a transmisPatriarhul Daniel anul trecut, cu prilejul Galei Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

„Biserica Ortodoxă Română, prin infrastructura de care dispune, oferă tinerilor spațiul necesar și posibilitatea de a-și dezvolta capacitatea de participare asumată, într-un proces creator, cu o finalitate bine determinată de formarea personalității lor”

„Prin intermediul programelor de tineret organizate de Biserică, atât în țară, cât și în străinătate – tabere, pelerinaje, burse de studiu și multe activități sociale dezvoltate în parohii – tinerii au șansa de a-și cultiva încrederea în sine și în semeni, respectul și iubirea față de oameni și natură, consolidându-și viața de comuniune, solidaritatea creștină, prietenia, apartenența și respectul față de Biserică, identitatea și demnitatea națională în dialog internațional”, a mai transmis Părintele Patriarh Daniel.

Tinerii ortodocși sunt organizați și implicați

Tinerii din eparhiile românești sunt activi în diverse organizații de tineret, în primul rând în Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), cu filiale în toate centrele universitare, dar și în rețeaua de organizații locale ATOR (Asociația Tineretului Ortodox Român).

Aceste asociații nu există doar pentru a se ruga cu tinerii, a-i catehiza și a-i ajuta să socializeze, ci și pentru a-i implica, prin voluntariat, în desfășurarea de proiecte filantropice cu impact local. ASCOR Iași și ASCOR Bacău au desfășurat campanii de strângere de fonduri și au construit case pentru familii sărace sau sinistrate. Iar Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR-BM) încalță aproape două mii de copii nevoiași în fiecare iarnă.

Iar tinerii ortodocși preocupați de problematica sprijinirii vieții copiilor nenăscuți s-au implicat în organizațiile Studenți pentru viață de la București sau Iași.

Un proiect aparte pentru tineri, care s-a s-a încheiat anul trecut, a fost primul proiect de ecologie din Biserica Ortodoxă Română: „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova”, care a educat și format tinerii pentru a conștientiza comunitățile lor cu privire la necesitatea protejării mediului.

Există organizații ale tinerilor ortodocși români și în diaspora: Frăția NEPSIS – cu diferite filiale în Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale și ATORG (Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania).

Voluntariatul ca liant între oameni

Patriarhul Daniel a participat în ultimii doi ani la gala anuală a voluntarilor Arhiepiscopiei Bucureștilor, reuniți în grupul „Tineri în acțiune”.

„Prin implicarea tinerilor voluntari, Biserica continuă să fie o prezență vie și activă în viața comunității. Ei reprezintă o sursă de inspirație și speranță pentru o lume care, adesea, pare să uite de valorile umane fundamentale”, a spus Patriarhul României la cea mai recentă ediție a galei.

„Astfel, voluntariatul în Biserică rămâne un liant puternic care evidenţiază ceea ce este mai profund uman în fiecare dintre noi, generozitatea sau iubirea smerită şi milostivă.”


Ziua Internațională a Tineretului Ortodox a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox și a primit binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a mai multor întâistătători de Biserici Ortodoxe locale.

Foto credit: Misiunea Socială Diaconia / Proiectul Eco-inițiative

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...