Ziua Internațională a voluntarilor este celebrată anual în data de 5 decembrie

de | dec. 5, 2023

Sărbătoarea a fost înfiinţată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1985 pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a oferi exemple de urmat în acest sens.

În 2023, tema zilei este „Puterea acțiunii colective: dacă toată lumea ar face”. Sloganul arată că dacă toţi oamenii s-ar oferi voluntar, lumea ar fi un loc mai bun, însemnând posibilităţi nelimitate pentru dezvoltare durabilă – hrană şi educaţie pentru toată lumea, un mediu curat şi sănătate bună, societăţi incluzive şi paşnice şi multe altele, se arată pe site-ul ONU citat de Agerpres.

La nivel mondial există aproximativ un miliard de persoane care îşi dedică voluntar timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun.

Patriarhul Daniel a subliniat recent că voluntariatul joacă un rol esențial în cultivarea comuniunii și a filantropiei în Biserică.

„Prin implicarea în activitățile de voluntariat, membrii comunității bisericești devin promotori ai schimbării și purtători ai iubirii milostive. Ei arată că Biserica nu este doar un loc de închinare, ci și o comunitate vie, care participă la viața celor din jur”, a spus Preafericirea Sa în data de 30 octombrie la Gala voluntarilor „Tineri în acțiune”.

Comuniunea, scopul ultim al voluntariatului în Biserică

Patriarhul României a spus că pe lângă aspectele de natură duhovnicească, voluntariatul în Biserică are și un impact semnificativ asupra comunității locale iar voluntarii răspund nevoilor reale ale comunității, contribuind la îmbunătățirea calității vieții celor din jur.

Cu toate acestea, a spus Părintele Patriarh, „obiectivul ultim al activităților de voluntariat în Biserică este, și trebuie să rămână, cultivarea comuniunii între oameni, un scop ce prinde viață și sens datorită dăruirii de sine a voluntarului”.

„În Biserică, scopul activităților de voluntariat nu se limitează la abordarea unei probleme sociale abstracte. În Biserică trăim cu conștiința că societatea este formată din persoane, din ființe umane, în care este prezent chipul lui Dumnezeu. Acesta este factorul determinant care ne îndeamnă să acționăm voluntar, în căutarea unei comuniuni autentice, a iubirii, a binelui și a frumuseții, către care aspiră fiecare om”.

Voluntarii Bisericii

Ziua Internațională a Voluntarului este un prilej potrivit pentru a-i felicita pe toți tinerii care activează în asociațiile ortodoxe precum ASCOR și ATOR, pe toți creștinii care fac acțiuni de voluntariat în comunitățile parohiale și nu numai.

La nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor funcționează grupul de voluntari „Tineri în acțiune” implicat în diverse activități sociale, culturale și filantropice. Ei sunt vizibili mai ales la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel nou, fiind un real sprijin pentru pelerini.

Un alt exemplu elocvent îl constituie voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care desfăşoară activități diverse cu rezultate notabile. Dintre proiectele cele mai importante ale lor amintim: „Sănătate pentru Sate”, „Campania de preventive și educație pentru sănătate”, „Donează Sânge, Salvează o viață!” și donarea de aparatură medicală pentru spitale.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...