Ziua mondială a alimentației: O alimentație sigură astăzi pentru un viitor sănătos

de | oct. 16, 2024

Ziua mondială a alimentației este serbată în 16 octombrie, dată care coincide cu înființarea Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Națiunilor Unite.

Fermierii lumii produc suficientă hrană pentru a hrăni mai mult decât populația globală, totuși, foamea persistă. Aproximativ 733 de milioane de oameni se confruntă cu foametea în lume din cauza șocurilor meteorologice repetate, a conflictelor, a recesiunilor economice, a inegalității și a pandemiei. Acest lucru îi afectează cel mai grav pe cei săraci și vulnerabili, dintre care multe sunt gospodării agricole, reflectând inegalitățile tot mai mari în și în interiorul țărilor, conform FAO.

Hrana este a treia nevoie umană după aer și apă – toată lumea ar trebui să aibă dreptul la o hrană adecvată. Drepturile omului, cum ar fi dreptul la hrană, viață și libertate, muncă și educație, sunt recunoscute de Declarația Universală a Drepturilor Omului și de două convenții internaționale obligatorii din punct de vedere juridic.

O alimentație sigură

Tema din 2024 a Zilei mondiale a alimentației este „O alimentație sigură astăzi pentru un viitor sănătos”, care subliniază necesitatea unei acțiuni globale pentru a asigura accesul tuturor la o cantitate suficientă de alimente, diversificate, nutritive și sigure.

Peste 2,8 miliarde de oameni din lume nu își pot permite o dietă sănătoasă. Dietele nesănătoase sunt cauza principală a tuturor formelor de malnutriție – subnutriție, deficiențe de micronutrienți și obezitate.

Data de 16 octombrie reprezintă ziua înfiinţării FAO, în 1945, la Quebec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Săptămânalul Lumina de Duminică, 19 ani de apariție neîntreruptă

Săptămânalul Lumina de Duminică, 19 ani de apariție neîntreruptă

Săptămânalul Lumina de Duminică al Patriarhiei Române împlinește miercuri 19 ani de existență. Conceptul publicației este să ofere teme de reflecție pentru cititorul creștin ortodox la începutul fiecărei noi săptămâni. Ediția inaugurală a apărut în 16 octombrie 2005,...

Episcopul Vasile Flueraș (30 decembrie 1948 – 8 octombrie 2021)

Episcopul Vasile Flueraș (30 decembrie 1948 – 8 octombrie 2021)

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj-Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea obârșia în Mănăştur. A urmat şcoala generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoala profesională „16...

114 ani de la nașterea Sfântului Arsenie de la Prislop

114 ani de la nașterea Sfântului Arsenie de la Prislop

Sfântul Arsenie de la Prislop, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română, s-a născut în urmă cu 114 ani, în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram Iancu” din Brad (1922-1929), la Academia Teologică din Sibiu (1929-1933), la Academia...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...